Oljeselskapet DNO International skal ha fått et krav mot seg på 3,1 milliarder kroner av sin egen partner, mangemilliardæren Shaher Abdulhak og hans jemenittiske selskap Ansan Wikfs Investments Company Limited, skriver Dagens Næringsliv.

Les dagens tilsvar fra DNO: DNO-søksmål ingen betydning for Irak-olje

Krav nær markedsverdien
Milliardstriden mellom DNO og Abdulhak dreier seg om avtaler om oljeutvinning i Kurdistan. Kravets størrelse skal være på over 525 millioner dollar, eller cirka 3,1 milliarder kroner med dagens valutakurs, ifølge amerikanske law.com.

Til sammenligning ble DNO igår priset til 3,8 milliarder kroner på Oslo Børs.

Ifølge law.com er det Abdulhaks selskap Ansan Wikfs og det amerikanske selskapet Porcupine LP som krever erstatning av DNO.

Ny oljelov utløste gigantkrav
Ifjor godkjente det kurdiske parlamentet en ny lokal oljelov. I den forbindelse ble DNOs produksjonsavtale (PSC) i Kurdistan reforhandlet for å få samsvar mellom den lokale oljeloven og nye forretningsvilkår publisert av de kurdiske selvstyremyndighetene (KRG). I forbindelse med reforhandlingene ville ikke KRG godkjenne DNOs partnere på oljefeltet Tawke. Dette ble avgjort i mars 2008.

Som følge av det har DNOs partnere krevd kompensasjon og erstatning fra det norske oljeselskapet, skriver DN. DNO har bestridt kravet og har heller ikke satt av penger til et eventuelt erstatningsbeløp i sine regnskaper. Selskapet har heller ikke ønsket å tallfeste kravet selskapet har mottatt.

Saken er nå til behandling ved The London Court of International Arbitration, som er en internasjonal voldgiftsdomstol i London, skriver DN.

Må løse konfliktene
KRG stilte som absolutt krav i brev til DNO forrige mandag at det norske oljeselskapet innen seks uker måtte løse konflikter det måtte ha med eventuelle tredjeparter relatert til produksjonsdelingsavtaler i landet. Hvis ikke det kommer en løsning innen begynnelsen av november har KRG truet med å kaste DNO ut av landet, uten kompensasjon.

Les: Stenger DNO ute av Irak

Ingen kommentar fra DNO
DNO selv har ikke ønsket å opplyse navn på hvem de krangler med eller størrelsen på erstatningssum.

DN fikk igår ikke kontakt med DNO-sjef Helge Eide.

Les hele saken i torsdagsutgaven av Dagens Næringsliv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.