På åttitallet var det ikke uvanlig at noe ukyndige personer kalte hele pc-boksen for "harddisken", fordi lagringsplassen da var det nye store med disse maskinene. Nå er den betegnelsen i ferd med å bli mer feil enn noen sinne. Samsung skal nemlig lansere de første fullverdige pc-ene helt uten harddisk.

Som erstatning for harddisken har de lagt inn 32 GB flash-minne. Dette er dyrt, men har svært mange fordeler. Q30-modellen som lanseres i Korea neste måned, veier bare 1,14 kilo.

Q1 blir enda mindre, og skal bare veie 751 gram. Dette er ikke en fullverdig bærbar PC, men en miniversjon beregnet på mobilitet. Tastaturet er ikke fullverdig og skjermen er bare på 7 tommer.

Lynraske pc-er med flash
I tillegg til mindre vekt gir flash-minne bedre batterilevetid enn harddisker. De har ingen bevegelige deler som må drives rundt mekanisk, og tåler dermed også mer juling. Flashminne benyttes i mange MP3-spillere og mobiltelefoner. Blant annet har Apples knøttlille iPod nano flash-minne på opptil 4GB, mens de vanlige iPodene bruker harddisk og gjerne har 60 GB lagringsplass.

Flash er dessuten raskere enn harddisker, og Samsung hevder at Windows XP vil starte opp 50 prosent raskere på Q30. Å hente data fra disken skal gå opptil tre ganger så raskt som vanlig.

Fremdeles svært dyrt
Samsung jobber også med hybriddisker, som kombinerer flashminne og harddisk for bedre ytelse og mer plass. Neste versjon av Windows skal ifølge rykter også benytte flashminne for å korte ned oppstartstiden.

En kombinasjonsløsning kan nok være det mest aktuelle for mange fremdeles. For selv om flashminne er bra og stadig blir billigere, er det et godt stykke unna billig. Samsungs nye flash-maskiner er generelt påkostet, og Q30-modellen skal selges for rundt 3.700 dollar stykket. Q1 skal man kunne få, i Korea, for 2.430 dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.