Avhøret startet klokken 13.30 - og holdt på frem til 17.15. Advokat Birger Nilsen bisto sin klient under politiavhøret.

- Erik Øye forklarte seg om sin befatning med saken - og at han har formidlet «Fartygsbefälsexamen klass VIII». I den forbindelse forklarte han seg også om Kjell Inge Røkke. Utover dette ønsker jeg ikke å si noe om innholdet i hans politiforkl#229, sier Nilsen til Dagens Næringsliv.

Røkke vil trolig bli innkalt til politiet i aller nærmeste fremtid.

Øye er selv siktet for å ha bestukket den svenske sjøfartsinspektøren Claes Pallin. Politiet mener Øye opptrådte som mellommann for en eller flere nordmenn som mot penger fikk utstedt skippersertifikater fra den svenske sjøfartsinspektøren.

Røkke sentral
Rundt 25 nordmenn skal være utstyrt med forskjellige typer svenske skippersertifikater. Sertifikatene som Røkke og hans medarbeidere fikk har betegnelsen «Fartygsbefälsexamen klass VIII» - og det er bare disse tre pluss to andre personer som har denne sertifikattypen. I siktelsen mot Øye er det dette spesielle sertifikatet som omhandles - noe som medfører at Røkke er trukket inn i saken.

Siden det bare et Røkke som har konvertert sitt sertifikat til et norsk, er han også den eneste personen som var omhandlet i de papirene sjøfartsinspektøren har overlevert til politiet.

Dagens Næringsliv avslørte sertifikatskandalen 18. august - etter at avisens medarbeidere selv fikk kjøpt et skippersertifikat gjennom Øye og Pallin for 20.000 kroner.

« Røkke kjøpte»
I etterkant forklarte Øye til DN at Røkke og hans to bekjente kjøpte sertifikatene uten opplæring - og at det aldri var noen tvil hvorvidt dette var et reelt salg uten opplæring og eksamen. Ifølge Øye ble det laget dekk-operasjoner som skulle kunne dokumentere at brannkurs og førstehjelpskurs var avholdt.

Etter det DN forstår ga Øye igår opplysninger til politiet som står i samsvar med det han tidligere har sagt vedrørende Røkke og hans medarbeidere.

Den første politiforkl#229en til Øye kan danne grunnlag for at andre personer også blir siktet for å ha bestukket sjøfartsinspektøren Claes Pallin.

Ingen kommentar
Rolf Nereng, pressetalsmann til Kjell Inge Røkke, sier følgende om den nye utviklingen:

- Vi har ikke noe mer å tilføye enn det vi har sagt før - og det er at vi ikke vil kommentere enkeltheter i saken.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.