Den tre år lange pengejakten etter kollapsen i aksjespareklubben TA Invest har blitt en kostbar affære. Av siste redegjørelse fra bostyrer Leif Petter Madsen i Wikborg Rein fremgår det at bobehandlingen har kostet i alt 32 millioner kroner. Det samlede honoraret til Madsen alene er på 2,7 millioner kroner.

– Vi har vært der for å ivareta aksjonærenes interesser, sier kreditorutvalgsmedlem, Terje Strandenæs, om arbeidet.

Han utdyper at arbeidet har tatt tid som følge av mange transanksjoner over flere år og mange involverte personer.

På mandag starter rettssaken mot paret bak aksjespareklubben Ta Invest i gang i Oslo tingrett. Eva-Karin Haugen og Per Sten Andersen er tiltalt for grovt bedrageri. Begge to nekter straffskyld.

– Han har hele tiden gitt uttrykk for at han hverken bevisst eller uaktsomt har forsøkt å lure noen, sier Andersens advokat, Arne Gunnar Aas.

– Hun er av den oppfatning at hun til enhver tid har handlet etter klubbens beste, og har ikke hatt noen bedragerske intensjoner, sier Haugens advokat, Marianne Darre-Næss.

Medlemmene har investert i alt 313 millioner i klubben, og det er kalt inn totalt 60 vitner i den fire uker lange straffesaken.

Fiktiv avkastning
Det er i perioden desember 2004 frem til april 2009 at duoen skal ha fått med investorene ved å presentere en fiktiv avkastning, ifølge tiltalen. Nye investeringer fra medlemmene gikk i hovedsak til å betalte enkelt-investorers innskudd og ikke-reelle gevinster, og til parets private forbruk og kjøp av eiendommer for 11 millioner kroner.

Siden konkursen sommeren 2009 har boet til aksjespareklubben solgt unna eiendommer for rundt 180 millioner kroner, men pengene har i hovedsak tilfalt bankene. I tillegg er det inngått forlik med medlemmer for samlet 8,3 millioner kroner.

«Eiendomsmassen i Brasil viste seg å være vanskelig å få realisert. Dette skyldes blant annet at det ikke var utestedet skjøtet på eiendommene,» heter det i sluttredgjørelsen til bostyrer.

Dropper krav
– Vi har avsluttet arbeidet i alle boene og har sendte sluttredgjørelsen til byfogden. Dette vil avsluttes parallelt med straffesaken, sier bostyrer Madsen.Ifølge bostyrer har hele 50 kreditorer ikke sendt inn noe krav eller trukket sine krav. Boet har ikke størrelsen på disse kravene.

– De har ikke ønsket oppmerksomhet, sier Madsen.

En av dem som satset penger på aksjespareklubben var Mensa Norge-leder, Steinar Hem. Hans selskap Catwalk Company investerte i alt fem millioner fremgår det av tiltalen.

– Tanken har ikke slått meg, sier Hems på spørsmål om han noengang vurderte å droppe kravet som følge av oppmerksomheten.

– Jeg ønsker ikke å kommentere hva andre har gjort, sier tidligere forsvarsminister Anders Christian Sjaastad.

Han har investert i alt 950.000 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.