Dette spørsmålet må mange ta stilling til i disse dager.

Nordmenn har rundt 180 milliarder kroner i fripoliser. En fripolise er pensjonsrettigheten som oppstår dersom man slutter hos en arbeidsgiver med en privat tjenestepensjonsordning for sine ansatte. På grunn av lave renter, strenge krav og nye reguleringer har fripolisene gitt elendig avkastning de siste årene. Forrige mandag ble det imidlertid åpnet for såkalte fripoliser med investeringsvalg (se faktaboks nederst i saken)

Det vil si at nordmenn selv kan være med å påvirke hvordan fripolisene skal forvaltes. Storebrand tilbyr produktet til sine kunder fra midten av oktober. Selskapet har i dag 430.000 kunder med fripoliser for til sammen 80 milliarder kroner.

- Den siste uken har vi fått en del henvendelser om fripoliser, forteller pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand til DN.

Én av dem som er i tenkeboksen, er Helene Hofoss Thompson (50). Hennes fripolise har en verdi på litt under 200.000 kroner. 

- Alderen min gjør det litt usikkert, sier Thompson til DN.

- Dette er et veldig, veldig vanskelig valg, understreker hun.

NETTMØTE FREDAG 11.00: STILL EKSPERTENE DINE SPØRSMÅL ALLEREDE NÅ.

Grundig vurdering

Storebrand vil anbefale de fleste under 50 år å bytte til investeringsvalg.

- Fordi de har en lang sparehorisont, er det smart å ha en betydelig andel aksjer i fripolisen, sier pensjonsøkonom Dyre Haug.

- I tillegg til den økonomiske vurderingen, må du vurdere hvor komfortabel du er med å ta risiko, din kunnskap om pengeplassering og størrelsen på fripolisen i forhold til din samlede pensjonsøkonomi, tilføyer han.

Pensjonsekspert Alexandra Plathe i  konsulentselskapet  Steenberg & Plahte mener det er verdt å minne om at selskapene har en kommersiell interesse av at kundene bytter til investeringsvalg.

- Før man eventuelt velger overgang til fripolise med fritt investeringsvalg, er det viktig at man setter seg grundig inn i hva det faktisk innebærer å si fra seg den årlige rentegarantien som ligger i den fripolisen man har. Verdien av denne garantien varierer både med hvor høy denne renten er, men også av størrelsen på fripolisen, understreker Plathe.

- Risikovillig

Storebrand-kunde Thompson jobber til daglig som HR-sjef. Det betyr at hun sitter på en del kunnskap om pensjon og investeringsrisiko.  

- Samtidig tenker jeg at jo mer du kan, dess mer usikker blir du, sier hun.

- Selv er jeg veldig risikovillig. Nå er jeg i tenkeboksen om jeg skal sikre meg fripolisene. Jeg er rett og slett nødt til å finne ut mer, sier hun.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.