Troen på et langt liv er sterk blant nordmenn.  I en fersk pensjonsundersøkelse analyseselskapet Respons har gjort for DNB, ble spørsmålet "Hvor gammel tror du selv at du blir?" stilt. Svaret var av den optimistiske sorten. En av fire tror de blir over 90 år. Seks prosent venter å fylle 100 år

 

Levealderen øker - men ikke så raskt
De siste årenes økning i levealder kan gi grunn for noe av optimismen til de som har deltatt i undersøkelsen. Siden 1840 har menneskets forventede levealder steget med 2,5 år per tiår. Men hvis man legger SSBs levealdersfremskriving til grunn, er det enda noe å gå på før mange kan putte 90 og 100 lys på bursdagskaken. Ifølge Statistisk sentralbyrå vil dagens fire prosent 80-åringer i Norge ha økt til ti prosent i 2060.  Først i 2095 vil gjennomsnittlig levealder i Norge ha økt fra 82 år til 90 år.

I 2013 var forventet levealder 83,6 år for kvinner og 79,7 år for menn.

 

 

 

Beholder helsen lenger
Du kan prøve å påvirke hvor gammel du blir ved å satse på trening og sunt kosthold.  På NTNU har man startet et stort forskningsprosjekt som er kalt  " Generasjon 100 d2Plus ", for å se hvordan eldres helse utvikler seg hvis de holder seg aktive.

– Vi har fått inn veldig mange 70-åringer som er i knallgod form. De ser kanskje ikke så unge ut, men kroppene fungerer utmerket, sier forsker i studien, Dorthe Stensvold, som sammen med Alf Brubakk tidligere i sommer holdt foredrag om «aldring som risikosport» under Ekstremsportveko på Voss.

Brubakk mener vår kronologiske alder snart er uinteressant.

– Vi er sannsynligvis genetisk programmert til å leve veldig lenge. Vi har bare ikke vært klar over det før nå.

Les hele Generasjon 100 d2Plus som kaller tippoldebarna for "tippers", drikker rødvin og leser Bloomberg Businessweek her. (NB! krever innlogging)

Olav Thon (91) er et godt eksempel på en pensjonist som velger bort golfbanen og sydenturer mot hardt arbeid.

– Jeg sitter nå på kontoret mitt og det har jeg gjort siden klokken syv i morges, og nå fyller jeg 92 om noen måneder, det regner jeg i alle fall med, sa Thon til DN tidligere i vinter. Han forklarer sin gode helse med mye aktivitet og at han har en del å gjøre.

 

Gir millioner til aldringsforskning dnPlus  

 

 

Penger til pensjon?
En konsekvens av å bli eldre, er at man blir pensjonist lenger. Tror man at man blir over 90 år,  kan man med dagens tidligpensjonsalder på 62 år, ende opp med å være pensjonist i 30 år.  Spørsmålet er da hva slags økonomi man vil ha.

I pensjonsundersøkelsen til DNB svarer seks av ti at de tror det er behov for å ha en privat pensjonssparing i tillegg til utbetaling fra Folketrygden og pensjon gjennom arbeidsgiver. Samtidig svarer kun tre av ti at de faktisk sparer til pensjon. Nye tall fra DNB og Nordea kan tyde på at flere har tatt innover seg at pensjonistøkonomien kan bli svak.

I årets to første måneder opplevde Alt i aksjer dnPlus . (NB!Krever innlogging). DNBs konsernsjef Trond Bentestuen håper på et trendskifte i folks sparemønster fremover.

- Vi håper at det fortsetter. Den mest åpenbare årsaken er lav innskuddsrenten som gir elendig avkastning på innskudd. Dessuten virker det som om det norske folk i større grad har tatt innover seg at de selv må ta ansvar for en større andel av pensjonssparingen sin, sier konser Bentestuen.

 

 

LEs også: Denne kommer til å bestemme renten din

                Vi får offentlig forbrukernettsted mot piratkopiering

                   - Det er jo helt sprøtt! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.