Levealderen har økt raskt i Norge de siste tiårene.

- Bare det siste tiåret har forventet gjenstående levetid for en 67-åring økt med 1,2 år. Det innebærer at vi tilbringer stadig flere år som pensjonist, skriver seksjonssjef Ole Christian Lien i Nav i et blogginnlegg.

Økt levealder betyr at den såkalte levealdersjusteringen av pensjon som ble innført med pensjonsreformen i 2011 får større effekt.

 

Levealdersjustering betyr at pensjonen blir justert ut fra forventet gjenstående levealder for ditt årskull. Enkelt sagt, skal den pensjonen du har tjent opp når du går av, fordeles på antall år ditt årskull forventes å leve. Har levealderen økt for ditt årskull, så  blir pensjonen din "smurt" utover flere år- det vil si at den årlige pensjonen blir lavere.

Seksjonssjef Ole Christian Lien i Nav.
Seksjonssjef Ole Christian Lien i Nav. (Foto: Dagens Næringsliv)

Ifølge Lien kan du forholde deg til økt levealder på to måter:

• Jobbe litt lenger for å oppnå samme årlige pensjon som eldre generasjoner.

• Godta at du vil få noe lavere årlig pensjon. Til gjengjeld kan du vente flere år som pensjonist sammenlignet med eldre generasjoner.

- For deg som er født i 1956 og senere er det ennå ikke endelig fastsatt hva levealdersjusteringen vil utgjøre. Vi regner med at folk for hvert tiende årskull må jobbe omtrent ett år lenger for å kompensere for økt levealder, sier Lien.

Les også: - For meg synes det bakvendt

Så mye lenger må du jobbe:

 

Les også:

  Dagens aviser på 1-2-3

Det er deilig å være pensjonist i Norge

- Historien tilsier at ingen ting vil skje

Asia i dag: Fremvoksende markeder går for gull

Trump vil ha «ekstrem utsiling» av innvandrere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt fra DNtv:

Dette er dronen som forfølger deg
Slik gikk det da DN forsøkte å riste av seg norske Staakers nye drone.
01:07
Publisert:
 

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert: