Forslag om at hver og en av oss skal ha en egen pensjonskonto- på samme måte som vi har en lønnskonto - skal utredes av regjeringen og partene i arbeidslivet.

Storebrands konsernsjef Odd Arild Grefstad er begeistret.

- Jeg vil hevde at dette er den største og viktigste endringen i pensjonssystemet siden obligatorisk tjenestepensjon ble innført i 2006, sier han.

Pensjon på 1-2-3

Grefstad sier han har lyst til å komme med en enkel oppskrift på hvordan et system for individuell pensjonskonto kan opprettes.

-  I dagens system kan det være vanskelig å få en samlet oversikt over sine rettigheter. Vi mener det er en enkel måte å endre dette på. Pensjon på 1-2-3, sier Grefstad. Og forklarer:

  1. Ta utgangspunkt i eksisterende innskuddspensjonsløsning. Den er allerede individualisert i dag. Du har din egen konto, og kan gjøre endringer i porteføljen. Problemet er at du ikke kan ta den med deg om du bytter jobb.
  2. Men hvis det åpnes for det,  kan man også legge inn pensjonskapitalbevis på denne kontoen.  (*pensjonskapitalbevis er allerede opptjent pensjon fra andre arbeidsgivere). Hvis den ansatte ønsker at forvaltningen skal skje hos en annen forvalter, så kan han velge å flytte den.
  3. Så kan man åpne opp for at man spare selv på den kontoen. For eksempel utnytte det rommet arbeidsgiver ikke har benyttet innenfor eksisterende pensjonsopptjening. ( I dag er satsene 7 prosent opp til 7,1G - 18 prosent fra 7,1G-12G)

- Hvis man tar utgangspunktet i dagens innskuddspensjon, så oppnår man egentlig alt partene har bedt regjeringen om å utrede, mener Grefstad.

Slik tjener du opp pensjonen din:

 

- En selvfølge så lenge arbeidstakeren tar all risiko

Det er ikke bare Grefstad i Storebrand som har tro på en enklere løsning for opptjening av tjenestepensjon. Advokat og fagansvarlig for pensjon i fagforeningen Parat, Andreas  Moen sier i en kommentar i DN i dag at  en "pensjonskonto vil løse problemene " (+ sak).

- Personlig pensjonskonto åpner for store kollektive ordninger, billigere pensjonsforvaltning og bedre oversikt over pensjonen for den enkelte, skriver han i innlegget. Moen mener beslutningen om å utrede personlig pensjonskonto er en "seier for partene i arbeidslivet".

- Individuell  innebærere at arbeidstakerne selv kan bestemme hvor kontoen plasserer og hvordan pengene forvaltes. Dette burde vært en selvfølge når arbeidstaker allerede har all risikoen, skriver Moen.

Kan opprette kollektiv ordning

LO har vært skeptiske til forslaget om en individuell pensjonskonto, blant annet for de de mener det vil bli dyrere for den enkelte enn om pensjonsmidlene ble forvaltet i et kollektivt system. Moen mener opprettelsen av en slik konti, ikke er till hindre for en kollektiv ordning.

-  Enten kan fagforeningen forhandle frem gunstige tilbud for forvaltningen av pensjonskonti for sine medlemmer, eller så kan fagforeningen etablere pensjonskasse, der store volum kan gi lave kostnader på sikt, og tidligere pensjonskapitalbevis kan legges inn, skriver Moen.

 

Se på DNtv:

Sanders: -Det går en vei til Det hvite hus
Det manglet ikke på seiersretorikk da Bernie Sanders talte etter å ha slått Hillary Clinton i nominasjonsvalget i Wisconsin. Han øyner nå muligheten for seier i New York, Oregon og California - og i presidentvalget i november.
00:46
Publisert:
 

Les også:

Nordsjøoljen over 40 dollar - igjen

- Den største feilen mosjonister gjør, er å ta fri

Fredriksen-døtrene maste på far, men nå faller eiendom som en sten dnPlus  

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.