Fripoliseselskapet Silver åpner for å flytte til Sverige eller få en inn en utenlandsk eier for å omgå strengere kapitalkrav i Norge.

Norske myndigheter krever at flere deler av finansbransjen blir mer solid og bedre rustet for dårlige tider. Virkemidlet er strengere kapitalkrav. Tidligere denne uken avslørte storbanken Nordea sine svenske flytteplaner:

Melder flytting hjem  til Sverige dnPlus  (DN+)

Nordea vil flytte sine en million norske kunder over i et svensk selskap for å slippe strengere norske kapitalkrav. Det kan gi banken bedre muligheter til å tilby lavere lånerenter og romsligere lån – på bekostning av DNB og andre norske banker.

Nå børster fripoliseselskapet Silver støv av sin alternative plan om å flytte til Sverige.

Det skjer etter at selskapet fredag fikk sjokkbeskjeden om at det ikke får fritak fra norske kapitalkrav.

Kriseplan

Silvers styreleder Stig Grimsgaard Andersen og administrerende direktør Mikkel A. Berg (til venstre). vurderer å ta selskapet til Sverige. Foto:
Silvers styreleder Stig Grimsgaard Andersen og administrerende direktør Mikkel A. Berg (til venstre). vurderer å ta selskapet til Sverige. Foto: (Foto: Thomas T. Kleiven)
Silver, med rundt 20.000 kunder, tar nemlig frem en kriseplan for å unngå avvikling.

Fredag ble det klart at fripoliseselskapet ikke får dispensasjon fra strengere kapitalkrav etter nyttår. Det får riktignok ett år ekstra på å samle inn et milliardbeløp som trengs i ny egenkapital.

– Nå må vi se på alternativer for å kunne fortsette virksomheten, sier Silvers styreleder Stig Grimsgaard Andersen.

Silver vurderer å rømme landet for å slippe kapitalkrav etter det såkalte Solvens II-regelverket.

Ser til Sverige

Andersen sier dialogen med Finanstilsynet og Finansdepartementet om nye kapitalkrav har pågått i flere år før den alvorlige situasjonen ble kjent tidligere i august.

– Det har vært vanskelig å etablere en løsningsorientert dialog med myndighetene. Det tvinger oss til å finne alternativer som påvirker kundene negativt. De vil uansett ikke få en avkastning på pensjonsmidlene utover den årlige minstegarantien på 3,5 prosent, sier Andersen.

Silver har pekt på at lignende virksomheter i nabolandene har fått dispensasjon fra det nye Solvens II-regelverket. Silver har tidligere åpnet for å flytte virksomheten til Sverige – alene eller med en ny partner.

– Vi må gå sterkere inn for disse alternativene, sier Andersen.

Partnerjakt

Silvers administrerende direktør Mikkel A. Berg understreker at selskapet ikke gir opp.

– Det er fortsatt risiko for at selskapet må avvikles, men eierne har fått ett års tid på å finne en løsning. Det gir et pusterom, og jeg tror at det vil lykkes, sier Berg.

Ledelsen jobber med en forretningsplan der Silver i fremtiden selger produkter som krever lite egenkapital, blant annet pensjonskapitalbevis og innskuddsbasert pensjon, i tillegg til forvaltning av fripoliser.

– Nå trenger vi en plan der eksisterende og eventuelt nye eiere ser at de kan få normal avkastning på pengene de skyter inn, sier Berg.

Om Silver blir i Norge, tror Berg det trenger 1,5 til to milliarder kroner for å innfri minstekravet til solvenskapital fra og med 2017. I tillegg må kapitalen styrkes i årene etterpå.

– Er det realistisk å få investorene med på det?

– Det vet vi ikke ennå. Eksisterende eiere er i tenkeboksen. I tillegg har vi dialog med utenlandske aktører som vil inn i det norske markedet, men synes det er krevende å gjøre alene. En mulighet er å selge produkter gjennom dem. Et alternativ er at Silver flytter utenlands og driver videre på egen hånd, sier Berg.

En flytting til Sverige må godkjennes av tilsyn i begge landene.

 

Les også:

Dette må du vite for å starte bedrift

- Vi ser at det er mafiatilstander

Kontofonen ga milliardbeskjed dnPlus (DN+) (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.