I regjeringens nasjonalbudsjett for i år ventes skatteinntektene å øke med 8 milliarder kroner i året de nærmeste årene. Men det vil ikke gi Stoltenberg-regjeringen noe mer å rutte med, økningen i skatteinntekter vil bli spist opp av pensjonistene. Ifølge nasjonalbudsjettet for i år beregnes Folketrygdens utgifter å stige med over 8 milliarder kroner i året.

For nå kommer eldrebølgen.

- Vi er ”endelig” kommet til den fasen som det har vært snakket om lenge hvor antallet pensjonister øker sterkt, skriver Nordeas sjeføkonom Steinar Juel i en fersk analyse med tittelen «Den harde veien tilbake til handlingsregelen».

Pensjonsbølgen
- Vi er nå i starten av en 20-30 årsperiode hvor antallet alderspensjonister stiger sterkt, og det er pensjonister med høyere opptjening av pensjonspoeng enn de som faller bort. Skal skattenivå holdes uendret vil bare det å holde oljepengebruken på nåværende reelle nivå kreve omlag null realvekst i andre utgifter enn pensjoner, skriver han.

Det er liten trøst å finne i Norges oljemilliarder. Regjeringen bruker allerede langt mer av oljepengene enn



handlingsregelen tilsier. Bare i 2010 ligger regjeringen an til å bruke 45 milliarder kroner mer. Og finansminister Sigbjørn Johnsen har lovet at oljepengebruken skal ned på handlingsregelen i løpet av inneværende stortingsperiode - det vil si senest i 2013.

Tøffe prioriteringer
Steinar Juel mener det vil kreve tøffe prioriteringer å komme ned på handlingsregelen selv om regjeringen får en ekstra stortingsperiode på seg.

- De færreste venter en lavkonjunktur frem til 2018, noe som tilsier at man bør være tilbake på handlingsregelen i god tid før det. Men hvordan skal det gjøres, spør Juel.

- Når regjeringen i neste uke møtes til budsjettkonferanse om 2011-budsjettet vil regjeringsmedlemmene ganske sikkert bli nedlesset med dokumenter hvor Finansdepartementet beskriver hvor galt det vil gå dersom det ikke nå holdes igjen på pengebruken. Problemet er imidlertid skyhøye ambisjoner på en rekke områder, ambisjoner som ligger langt over hva det vil være rom for av utgiftsvekst, skriver han.

Les også:
<b>Feilberegning åpnet milliardflommen</b>
- Oljepengene brukes feil (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.