Arbeiderpartiet stemte i Stortinget mandag «nei» til et forslag om å sikre de ansatte like gode pensjonsytelser som før når offentlige virksomheter privatiseres.

– Det er beklagelig, men jeg opplever at de rødgrønne partiene tross alt har samme intensjonene i en svært viktig sak for norske arbeidstakere, sier Fagforbundets leder Mette Nord til NTB.

LOs største forbund anbefalte Arbeiderpartiet å stemme for et representantforslag fra SV som ville gi ansatte minst like gode pensjonsytelser som før, ved privatisering av offentlige virksomheter.

Forslaget fikk kun støtte fra Senterpartiet, mens et mer moderat forslag fra Arbeiderpartiet også ble støttet av KrF. Dette forslaget tok til orde for at regjeringen skulle utrede hvordan det kan motvirkes at anbudsrunder i offentlig sektor svekker ansattes pensjonsvilkår.

Regjeringspartiene og det andre samarbeidspartiet Venstre stemte imot dette forslaget, som dermed også falt.

SV-skuffelse

Forslaget fikk kun støtte fra Senterpartiet, noe som skuffer den gamle regjeringspartneren SV.

– Det lover dårlig foran valget i 2017. Skal vi klare å vekke begeistring for et annet flertall, må vi kunne vise fram en annen politikk enn den regjeringen fører på et så viktig område, sier SVs Kirsti Bergstø til NTB.

Arbeiderpartiets Lise Christoffersen er godt kjent med innvendingene fra SV og Fagforbundet, men sier stemmegivningen i Stortinget mandag er i tråd med partiprogrammet og det fagligpolitiske manifestet som Ap har utarbeidet.

– Det er rett og slett uklart hva det vil koste og hvem som skal betale, sier Christoffersen om forslaget fra SV.

Ikke flertall

Ap-representanten sier hun støtter tanken bak forslaget fra SV, men mener det må utredes nærmere først – ikke minst for å avgjøre om det er i overensstemmelse med EØS-reglementet.

– Vi klargjorde dette overfor Fagforbundet på forhånd, sier hun.

Forbundsleder Mette Nord sier Ap valgte den nest beste løsningen, nemlig å gå inn for et mer moderat forslag om å utrede hvordan det kan motvirkes at anbudsrunder i offentlig sektor svekker ansattes pensjonsvilkår.

Dette forslaget fikk støtte fra SV, Senterpartiet og KrF, men falt likevel fordi regjeringens andre samarbeidsparti Venstre stemte sammen med Høyre og Fremskrittspartiet.

 

Les også: Prishopp på juleshopping

Sjeføkonom advarer om asylkostnad: - Debatten må tas

Laveste oljepris på nesten syv år

 

Se også:

Deler ut gratis is i kampen mot issmelting:

Deler ut gratis is i kampen mot issmelting
Klimaisen skapte en av de lengste køene under klimamøtet i Paris, er en del av iskremprodusenten Ben & Jerry's klimakampanje.
02:11
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.