- 2015 ble det beste året i selskapets historie, sier administrerende direktør Jørund Vandvik i Nordea Liv. 

Pensjonsselskapets inntekter økte med 20 prosent til 12,5 milliarder kroner ifjor. Mye av veksten skyldes produktet fondskonto.

Senket skatten

Fondskonto, eller pensjonskonto som det også kalles, har vært  bankenes favorittprodukt de siste årene. Det er et forsikringsspareprodukt, et såkalt unit link-produkt, som gjør at man kan bytte fond  så mye man vil uten at det utløser skatt, samtidig er det et forsikringselement som gjør at når du dør, blir 101 prosent av den gjenstående sparebeholdningen utbetalt til den du begunstiger med arv.

Ved utbetaling beskattes avkastningen som alminnelig inntekt.

- Det er blitt mer og mer populært. Veksten viser at folk flest har tatt inn over seg at det er viktig å spare til pensjonsalderen, sier Vandvik.

  Mer skattegunstig

Nye skatteregler fra nyttår bidro til at produktet også ble mer skattegunstig enn direkte sparing i aksjefond og aksjer. Skatten på aksjegevinster ble økt, mens skatt på gevinst fra rentesparing gikk ned.

- Dersom skatteendringene går gjennom vil renteskattesatsen etterhvert kuttes til 22 prosent mens aksjeskatten planlegges å bli 32 prosent. Da vil det allerede fra to prosent avkastning vil være lønnsom med forsikringssparing ( fondskonto), I alle fall så lenge skjermingsfradraget er så lavt som det er nå.  Så lenge man holder pengene innenfor forsikringssparingen kan man utsette skatt på rentefond. Holder man rentefond direkte, må det skattes årlig. I tillegg blir skattereglene for kombinasjonsfond endret, slik at dette også blir mye bedre å eie via forsikringssparing, skrev analytiker Thomas Furuseth i Morningstar i en kommentar til de nye skattereglene.

Vandvik bekrefter at lavere skatt tiltrekker seg flere sparere til fondskonto.

- Og det ble enda gunstigere ved nyttår, sier han.

Må betale for langt liv

I tillegg til privat sparing, er det stadig flere bedrifter som dropper ytelsespensjonsordningen til fordel for innskuddspensjon nå. Det øker også Nordeas inntekter. I likhet med de andre pensjonsselskapene - bortsett fra KLP - tilbyr ikke Nordea ytelsespensjonsproduktet lenger.

- Flere og flere bedrifter går over på innskuddspensjon. Vårt inntrykk er at bestanden av ytelsespensjon blir eldre for hvert år, sier Vandvik.

Fortsatt er det 396 bedriftskunder i Nordea  på ytelsespensjon. Det betyr at Nordea - også i likhet med andre pensjonselskaper - må sette av store midler til "langt liv"-regningen. Ytelsespensjon gir rett til livslang pensjon. Når nordmenn lever lenger, må selskapene sette av flere penger.

Nordea Liv har tatt unna 64 prosent av avsetningen de må gjøre innen 2020, ifølge kravet fra Finanstilsynet.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Oljepionér barberer investeringene

DNB vil åpne for netthandel med Vipps

Kongsberg-gruppen bytter toppsjef

Se DNtv: Aksjekursene er for høye på de kinesiske børsene

Aksjekursene er for høye på de kinesiske børsene
- Det kan komme nye fall selv om kinesiske myndigheter forsøker å tilføre likviditet i markedet, sier DNs kommentator Bård Bjerkholt
01:32
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.