Storebrand har undersøkt 6000 stillingsannonser fordelt på de 16 største bransjene på Finn.no, rundt halvparten av alle jobbannonser som ligger ute. Av disse har Storebrand sett på hvor mange annonser som inneholder informasjon om bedriftens pensjonsordning. Ifølge opptellingen, er det kun ti prosent av jobbannonsene som i det hele tatt har opplysninger om pensjon.

– Det lønner seg å være nysgjerrig og følge med. Står valget mellom to like interessante jobber, så kan en god pensjonsordning fort være det som avgjør valget ditt, sier pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand, som mener undersøkelsen tydeliggjør at pensjon er blitt et individuelt ansvar.

Av 674 stillingsannonser som nevner pensjon, omtaler 96 annonser - rundt 15 prosent - pensjonsordningen som «god», «markedsledende», «gunstig» eller lignende.

Artikkelen fortsetter under bildet

 

Skryter av god pensjon, tilbyr minimumsordning

Rundt fem prosent av bedriftene som lokker med «gode pensjonsordninger» i stillingsannonser på Finn.no har minimumsordninger med to prosent innskudd, viser en fersk undersøkelse fra Storebrand.

– Dette er oppsiktsvekkende, og må kunne sies å være villedende reklame. Det er alvorlig at en del nordmenn går gjennom livet og tror at pensjonstilværelsen vil bli romslig, og så viser det seg at virkeligheten er en helt annen, sier pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand.

Bedrifter som har innskuddspensjon kan betale inn mellom 2 og 7 prosent av lønn opp til 7,1 G (cirka 640.000 kroner) og inntil 25 prosent av lønn mellom 7,1 og 12 G (1.080.000 kroner) på arbeidstagers pensjonskonto.

– Får man beskjed om at man har en «god pensjonsordning» så er det nok mange som vil slå seg til ro med det og ikke sjekke nivået på sparesatsene. I enkelte tilfeller ser vi dessverre at dette gir en falsk trygghet, sier Dyre Haug.

- Langt flere burde spørre

Ifølge en fersk undersøkelse fra DNB oppgir én av fire at de ikke vet hva slags pensjon de har gjennom arbeidsgiver.

I forbindelse med en jobbsøkerprosess råder pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand alle til å spørre arbeidsgiver hvor mye de sparer i pensjon til sine ansatte, gjerne allerede på jobbintervjuet.

– Våre undersøkelser viser at bare én av fem spør om pensjon i forbindelse med jobbytte. Det burde langt flere gjøre. Forskjellen mellom en to- og en syvprosentsordning utgjør fort mellom 100.000 og 150.000 kroner i årlig pensjon, sier Dyre Haug.

Hans råd er å se på pensjonsavtalen samlet, ettersom gode forsikringsdekninger, særlig mot uførhet, er en viktig del av en god pensjonsavtale.

– Pensjon er – etter lønn – det viktigste ansattgodet, og en god pensjonsordning er et verdifullt konkurransefortrinn for bedrifter i kampen om de beste arbeidstagerne, sier han.

- Pensjonssparesatsene bør være over fire prosent uten egenandel for å kunne karakteriseres som god, sier seniorkonsulent Ernst Hagen i Gabler.
Seks prosent er en meget god ordning, påpeker Hagen.

Se øvrige råd i grafikk.

Les også:
- Jeg er den siste generasjon som ikke trenger tenke på pensjon
Blir i jobben i flere år til 
Oppgir feil pensjon

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.