Tidligere har utgiftene til offentlig tjenestepensjon vært samlet under budsjettposten til Statens pensjonskasse, men nå er de fordelt på de ulike direktoratene og departementene.

Målet er å synliggjøre pensjonsutgiftene for virksomhetene, men Vedum aner en annen og mørkere grunn. Han mener endringen er en dårlig forkledd unnskyldning for å kunne kutte i pensjonen ved neste korsvei, skriver Dagsavisen.

– Dette er starten på et pensjonsran. Vi vet at veldig mange i Høyre og Frp vil kutte i de offentlige velferdsordningene og ønsker mer konkurranse med privat sektor. Når de synliggjør pensjonskostnadene, er det for at de lettere skal kunne angripe pensjonene i neste runde, sier Sp-lederen. Han frykter at kutt i offentlige pensjoner kan føre til press også på andre pensjonsordninger.

LO er også bekymret for endringen, men der er det mulig fremtidig privatisering som skaper uro.

– Dette er en privatiseringsstrategi. Indirekte kan dette kalles et pensjonsran fordi regjeringen legger til rette for å hive ut statsansatte til fordel for private, som de gjorde med renholderne i Forsvaret tidligere i år, sier LO-nestleder Tor Arne Solbakken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  De dystre pensjonstallene dnPlus (DN+)


Må få enklere pensjon dnPlus (DN+)

Tar oppgjør med seniorpolitikken dnPlus  (DN+)