Dagens smarttelefoner skal ikke berømmes for sitt estetiske design, kanskje med unntak av Iphone. Heldigvis har Sony Ericsson nektet å føye seg inn i rekken av generiske telefondesign og har allerede kommet med flere smarttelefoner med nyskapende design. Sist ut er Sony Ericsson Xperia Ray, som med sine metalliske farger og slanke form er som en diamant i et hav av kull.

Fordelene
Xperia Ray er en lekker telefon. Den ser nærmest ut som om den henter inspirasjon fra bildesign med metallic bakdeksel og kromdetaljer i fronten. Den ligger godt i hånden også fordi den er noe smalere enn mange andre telefoner. Derfor ligger den også spesielt godt i hånden under samtaler. Da hjelper det også at vekten bare er 100 gram.

Ray er også spesielt sterk på multimedia. Den tar skarpe bilder med god fargegjengivelse, og den har avanserte funksjoner for ansiktsgjenkjenning og ulike modus. Også videoopptakene er blant de beste i markedet nå. Lydkvaliteten er over gjennomsnittet god både i telefonens egen høyttaler og gjennom lydutgangen.

 

Ulempene
Det er en del ting som står i veien for massiv suksess for Xperia Ray. Det verste er etter min mening programvarens stabilitet. Testtelefonen låste seg så jeg måtte ta ut batteriet minst tre ganger daglig i hele testperioden. Jeg opplevde også en del generell treghet som jeg ikke hadde ventet av en telefon med denne spesifikasjonen. Jeg håper Sony Ericsson kan rette opp dette innen telefonen kommer i handelen eller gjennom oppdateringer.

Den smale designen innehar også en svakhet selv om det ergonomisk er en stor fordel. Det at skjermen en høy og smal gjør at en del oppgaver blir vanskeligere å utføre. For eksempel går det ut over skjermtastaturet, lesing av e-post og en del nettsider. Man kan selvsagt legge telefonen i breddeformat, men da blir høyden for lav. Det er forholdet mellom høyde og bredde som er problemet.

Konklusjon
Sony Ericsson Xperia Ray har alt en smarttelefon skal ha i tillegg til et lekkert utseende. Men den hemmes av problemer med programvaren. Jeg kan ikke uten videre anbefale den slik programvaren er nå, men etter et par oppdateringer vil den nok bli stabil. Og da blir den et godt alternativ til alle som er lei av det generiske utseendet som preger så mange smarttelefoner i dag.

Les flere tester i vår testseksjon.