Amazon har rettet et søksmål mot det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon. Bakgrunnen er tildelingen av en skylagringskontrakt til en verdi på om lag 92 milliarder kroner til Microsoft. Den kontrakten forventet Amazon å få.

Som del av innsamlingen av bevis har Amazon bedt om at det blir innhentet vitneforklaringer fra Trump og bland andre forsvarsminister Mark Esper og hans forgjenger James Mattis.

– President Trump har unik kjennskap til anbudsprosessen, inkludert private samtaler med og instruksjoner til andre om prosessen og tildelingen, heter det i rettsdokument som ble gjort offentlig mandag.

De andre kan vitne om spesifikke samtaler som Trump hadde med dem, mener Amazons advokat.

Amazon mener Trump blandet seg inn i anbudssprossen og slik hindret selskapet fra å få den i oktober. En talsmann for teknologiselskapet sier Trump gjentatte ganger har vist vilje til å bruke sin posisjon som president til å blande seg inn i statlig anliggende, inkludert offentlige innkjøp, for å fremme sin personlige agenda.

Det amerikanske forsvarsdepartementet reagerer sterkt på at Amazon vil avhøre flere av dets ledere.

– Anmodningen er unødvendig, belastende og forsøker å forsinke at denne viktige teknologien blir tatt i bruk, sier talsmann Robert Carver til nyhetsbyrået AFP.

Skylagringssystemet med navnet Jedi skal lagre og behandle enorme mengder hemmeligstemplede data. Det skal gjøre det amerikanske forsvaret i stand til å bruke kunstig intelligens til å planlegge krigføring og operasjoner.

Søksmålet kommer ikke til å forsinke innføringen av systemet, opplyste Pentagon i desember.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.