Analytikere og andre spåmenn er skjønt enige om at smartklokker og annen teknologi man bærer på kroppen kommer til å bli det neste store.

Samsung Galaxy Gear er den første smartklokken til verdens største smarttelefonprodusent. Og som man kanskje venter, får man ikke nødvendigvis til alt på første forsøk.

Design
De siste årene har utbredelsen av armbåndsur gått ned, spesielt blant yngre brukere. Man kan jo alltids sjekke klokken på telefonen. Armbåndsur har derfor i enda større grad blitt et objekt som sier noe om hvem man er, enten det er et dyrt, sveitsisk ur eller en pulsklokke.

Jeg tror på ingen måte at noen vil kjøpe seg en Galaxy Gear på samme måte. Den føles stor og klumpete på armen, og remmen er stiv plast. Uret i seg selv ser ikke ille ut, og skjermen er skarp og fin. Men jeg liker ikke at skjermen aktiveres og skrus av i tide og utide, nærmest motsatt av hva jeg ønsker.

Funksjonalitet
En smartklokke er ikke en fullverdig smarttelefon i seg selv. Man kan sammenligne den med en avansert håndfrienhet med blåtann, som kan kjøre egne apper og har eget kamera. På skjermen kan man lese meldinger, men ikke skrive. Det er for så vidt greit når skjermen er så liten.

Gear har i tillegg skritteller, diktafon, fjernkontroll, kalender og man kan installere egne apper. Appene må være tilpasset Gear, og fås i Samsungs egen app-butikk.

Det Gear fungerer best til er å kaste et kjapt blikk på hvem som ringer og innkommende meldinger. Det er også kjekt å sjekke kalenderen raskt, men skjermen er for liten til å skaffe seg full oversikt.

Er man ofte i et miljø hvor man kan bruke høyttalertelefon fungerer håndfri-enheten i klokkeremmen faktisk veldig bra. Selv om man bruker armene mens man snakker fanger mikrofonen opp det man sier på en god måte.

Brukeropplevelse
Galaxy Gear har en god og skarp skjerm. Dette er helt avgjørende for brukeropplevelsen. Selvsagt fungerer ikke alle typer tjenester på en så liten skjerm. Facebook, Twitter og e-post er blant eksemplene som krever en større skjerm for å være brukervennlige.

Men møtepåminnelser, sms og anropsvarsler fungerer veldig bra. Man kan også bruke den til handlelister og små notater.

Kameraet er lett tilgjengelig, men fungerer også best som en slags utvidet notatblokk.

Betjeningen er enkel, med trykk og sveipende bevegelser man raskt lærer seg.

Konklusjon
Samsung Galaxy Gear er en smartklokke som gjør det den skal. Skjermen er god, ytelsen er god og det hele ser bra ut. Spørsmålet blir om den egentlig har noen stor nytte. Den fungerer godt som høyttalertelefon, men det er jo i seg selv ikke nok. Den er også fin å lese meldinger på, men skal man svare må man uansett opp med telefonen.

Personlig synes jeg ikke denne smartklokken forsvarer prisen slik den er i dag. Men jeg håper Samsung og andre fortsetter å utvikle denne typen produkter, så de en gang kan gjøre det.

Følg vår anmelder på Twitter:Se også disse testene: