Smarte klokker skal komme for fullt i 2014 og årene fremover. Vi har allerede testet Samsungs Galaxy Gear, men nå har turen kommet til Sonys Smartwatch 2. En smartklokke med en helt annen tilnærming til sin rolle enn Samsungs har.

På papiret ser man at Smartwatch 2 mangler en hel del funksjonalitet i forhold til Galaxy Gear. Spesifikasjonene er også langt på vei underlegne. Men slike tanker forsvinner i det øyeblikket man tar den på.

Design
Hvordan et ur skal se ut finnes det ingen fasit på. Det er like subjektivt som smykker og klær. Men et par faktum kommer man ikke utenom når det gjelder smartklokker. Skal man ha plass til all teknologien som kreves må selve uret ha en viss størrelse.

Smartwatch 2 er ikke fort stort etter min smak, men den kan nok se ganske dominerende ut på enkelte, slankere håndledd. Et av de beste designelementene er at remmen kan byttes ut med standard 24 millimeter klokkeremmer, så man kan prege klokken med egen smak.

Selve klokken er alltid synlig, selv når bakbelysningen på skjermen ikke er aktivert. Det skulle da også bare mangle. På fronten av klokken sitter de samme knappene som man finner på de fleste Android-telefoner. Knappene er optiske og ligger under glassplaten.

 

Funksjonalitet
Rent teknisk er Sony Smartwatch 2 en egen Android-basert enhet med liten skjerm. Men den eneste måten den kan kommunisere på er gjennom en blåtanntilkobling til en smarttelefon. Man kan installere egne apper på den, men disse må være spesialtilpasset og overføres til klokken fra partnertelefonen.

Først og fremst er Smartwatch 2 et armbåndsur. Man kan velge mellom en rekke moderne og klassiske urskiver som vises på skjermen. Man kan også få informasjon om vær eller neste avtale i kalenderen.

Når man aktiverer klokken får man først et lyssterkt bilde av urskiven, deretter kan man åpne de forskjellige appene. Det finnes over 100 apper laget av ulike utviklere. Det er rikelig med funksjonalitet å putte inn i klokken. Mine favoritter ble sms, kalender og Facebook. Man kan også se hvem som ringer og svare eller avvise anrop med klokken. Dette fungerer best om man bruker en håndfriløsning.

Straks en sms blir mottatt vises den automatisk på klokkeskjermen om man ønsker. Man kan ikke skrive sms på klokken, men man kan sende forhåndsdefinerte svar med et par trykk. Er du av typen som ofte svarer «Ok» eller «Jepp» på sms er denne funksjonen midt i blinken.

Det jeg savner mest er en innebygd høyttalertelefon i klokken så man kan bruke den som en håndfrienhet.

Brukeropplevelse
Det går raskt å sette opp Smartwatch 2 om man har en kompatibel telefon. Sony sier ikke direkte på sine nettsider at man må ha en Sony-telefon, men det var kun på Xperia Z1 at oppsettet gikk glatt for min del.

Når klokken er satt opp og de første appene installert er det egentlig bare å vente på at noe skal skje. Man kan sette opp hvilke varsler man vil ha og varslene blir gitt ved at klokken vibrerer.

Jeg kunne godt tenke meg at en del apper var enklere å sette opp. For eksempel kan Facebook og Twitter fort bli masete om man skal få varslinger på alt som skjer. Tilpasninger finnes, men er tungvint å bruke.

 

Konklusjon
Smartwatch 2 er en smartklokke som ikke prøver å revolusjonere noe. Den er en klokke med ekstra funksjoner, som en ekstra statusskjerm for smarttelefonen din.

Jeg synes den var behagelig å bruke, og de viktigste funksjonene virker som de skal. Når batteritiden i tillegg er på inntil en uke per lading, må man kunne si at Sony har skjønt hva en klokke skal være, først og fremst.

Følg vår anmelder på Twitter:Se også disse testene: