Vedtaket er gyldig i 60 dager, men kommer først en måned etter at det ble meldt om oljesøl i Imaza-distriktet, der det bor rundt 23.000 mennesker. 3. februar ble det også meldt om utslipp i Morona, som har en befolkning på 9.000. Innbyggerne i de to områdene tilhører i all hovedsak urbefolkningen.

Utslippene har skjedd langs en oljerørledning som frakter råolje fra jungelen over Andesfjellene til raffinerier ved kysten nord i landet. Ledningen, som ble bygget på 1970-tallet, drives av det statlige selskapet PetroPeru.

Helsekrise

Unntakstilstanden skal bidra til å få ut humanitær hjelp til befolkningen samt hjelp til å rydde opp oljesølet.

Tidlig i februar erklærte regjeringen en helsekrise i området fordi utslippene forurenset elver som brukes som drikkevannskilder i området.

Miljøeksperter sier utslippene skyldes slitasje og svekkelse av oljeledningen. PetroPeru er ilagt en bot på drøyt 30 millioner kroner for manglende vedlikehold.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: BP inngår oljesøl-forlik

 
Kan spore oljesøl dnPlus  (DN+)

Perus førstedame etterforskes for hvitvasking

Følg markedene på DN Investor