De siste dagene er to andre norske selskaper trukket inn i saken rundt det statlige brasilianske oljeselskapet. Statoil samarbeider tett med Petrobras og eier ti av sine tolv letelisenser i Brasil sammen med det korrupsjonsherjede selskapet, skriver Klassekampen.

– Statoil er ikke en del av den pågående etterforskningen, og i vår gjennomgang har vi heller ikke funnet indikasjoner på at vi er involvert i saken. Men det er viktig for oss å fortsette å monitorere saken, dette er jo en svært alvorlig og kompleks sak som fortsatt er under utvikling, sier informasjonssjef Knut Rostad i Statoil til avisen.

Flere gransker

Tidligere denne uken har Dagens Næringsliv skrevet at de norske selskapene Akastor og Uglands Rederi  (DN+) har startet interne granskninger for å finne ut om de kan være involvert i saken.

Kjell Inge Røkke-kontrollerte Akastor har leid inn advokatfirmaet Selmer til å undersøke mulig korrupsjon i datterselskapet Fjords Processing. Det skjer etter at det ble oppdaget mistenkelige transaksjoner til den fengslede Petrobras-toppen Jorge Luiz Zelada.

For Ugland dreier granskingen seg om bestikkelsesanklager mot et samarbeidsselskap rederiet var medeier i. En tidligere direktør i samarbeidsselskapet skal ha bestukket Petrobras for å sikre seg en langsiktig fraktavtale på slutten av 1990-tallet.

Verken Akastor eller Ugland er anklaget i saken.

Gigantsak

Statoil sier selskapet startet sin gransking da Petrobras-skandalen først ble offentlig kjent tidlig i fjor. Rostad bekrefter at Statoil har brukt eksterne eksperter for å gjennomgå sine kontrakter, men ønsker ikke å opplyse hvem som er leid inn.

Petrobras-saken regnes som verdens største korrupsjonssak og har røtter tilbake til 2004, da 16 av de største entreprenørselskapene i Brasil sammen dannet et kartell som hadde som formål å svindle Petrobras.

173 personer er så langt tiltalt i saken, og mer enn 14 milliarder kroner påstås å ha blitt betalt i bestikkelser til politikere og korrupte Petrobras-direktører.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Toppolitiker i Brasil etterforskes for korrupsjon

 
Avis: Petrobras planlegger ytterligere kutt