Saken er oppdatert.

Nervekrigen mellom langrennsløperen Petter Northug og Norges Skiforbund fortsetter.

Partene kommuniserer nå via brev og pressemeldinger, og onsdag kunne TV 2 Sporten melde at Northug har skrevet et brev til langrennskomiteen og til Skistyret i Norges Skiforbund og bedt om et møte.

Konfliktens kjerne er at Northug ønsker å kunne markedsføre sin private sponsor Coop i deler av sesongen, slik han fikk ifjor. Skiforbundet sier det nå planlegger for en verdenscupsesong uten Northug, men mye tyder på at det kan bli bevegelse i saken igjen.

I et pressemøte onsdag kveld understreket Northug at han ikke ønsker særbehandling på landslaget, skriver VG.

– Jeg har fått med meg at skiforbundet har nullstilt avtalen. Men jeg håper at de aksepterer en invitasjon til å åpne forhandlinger, sa han, ifølge VG.

Andre er ikke verdt så store krangler

Daglig leder i analyse- og rådgivningsselskapet Sponsor Insight, Vegard Arntsen, vil ikke gå inn i ordkrigen mellom Northug-leiren og Skiforbundet. Men Arntsen mener det er forståelig at Skiforbundet velger en tøff linje.

Arntsen ser på Northug-saken som et unikt tilfelle i norsk idrett.

- Saken er unik. Vi har ikke hatt dette før. Northug er et så sterkt sponsorobjekt at man ikke har valgt å droppe saken. Andre saker når ikke mediene i samme grad, for utøverne er rett og slett ikke så store at det er verdt slike krangler, sier Arntsen.

Skistyret har ifølge VG vedtatt at dette ikke blir mulig å gjøre som ifjor i den kommende sesongen, med den begrunnelse at Northug ikke er direktekvalifisert til verdenscupen. Derfor kan ikke Northug planlegge eventuelle friperioder, mener skistyret.

- Det er uheldig for Skiforbundet at Northug kan profilere seg for Coop midt i sesongen. Det tar oppmerksomhet vekk fra Skiforbundets sponsorer, mens det selvsagt er heldig for Coop hvis de får profilere ham i midt i sesongen, sier Arntsen.

Vil ikke gi fritt leide

Han tror ikke nødvendigvis Skiforbundets valg om å gi et foreløpig nei til Northug kommer etter press fra forbundets sponsorer, deriblant Coop-konkurrent Spar.

- Skiforbundet vil være en ryddig aktør overfor hele sponsorgruppen. Årsaken kan vel så mye være at man ikke vil gi øvrige utøvere, kanskje ikke akkurat nå, men i fremtiden, fritt leide. Skiforbundet føler de må ta denne fighten nå, slik at det ikke slår sprekker i deres fungerende modell, sier Arntsen.

«Umulig å avvike»

«Det er umulig for Norges Skiforbund å avvike fra prinsippet om at alle som representerer Norge og som er kvalifisert til det, må respektere landslagets kommersielle rettigheter. Det er disse rettighetene som sikrer landslagets drift og finansieringen av fellesskapet i norsk skisport. Norges Skiforbund har et ansvar for helheten og skal sørge for at nye generasjoner får de samme mulighetene som Petter Northug og hans generasjon,» skrev Skiforbundet i en pressemelding tirsdag.

Ifølge VG bestemte skistyret før sommeren å gi Northug et tilbud med samme betingelser som foran VM-sesongen 2014/15.

Men da styret sist helg fortsatt ikke hadde fått tilbakemelding fra Team Northug på dette tilbudet, konkluderte skipresident Erik Røste med at kommende verdenscupsesong må planlegges uten Petter Northug på laget.

Mener Northug er lurt

Northugs manager mener Skiforbundets tilbud nå, er noe helt annet enn det skiløperen ble lovet da han gikk ut av landslaget våren 2013.

– Det er enorme forskjeller på det som er forelagt og det vi ble lovet i 2013. Slik reglene er i dag og som vi har fått dem fremlagt nå, så er Petter Northug lurt, sier Are Sørum Langås til TV 2 tirsdag.

Mens andre såkalte privatløpere, ifølge TV 2, kan profilere sine egne sponsorer i periodene da de ikke representerer Norge, skal Skiforbundets krav til Northug være at han unnlater å profilere Coop gjennom hele sesongen.

«Målet mitt er å gå fort på ski for Norge i verdenscupen – til vinteren og de neste vintrene. Det eneste jeg har bedt Skiforbundet om er å stå ved betingelsene jeg ble forelagt forut for valget om å etablere egen satsing utenfor landslaget. Reglene tillater fortsatt at jeg kan defineres som representasjonsløper, men Skiforbundet har ikke vist vilje til å bruke dette handlingsrommet. Derfor har jeg verken svart ja eller nei til avtalen jeg er blitt forelagt,» uttalte Northug i en pressemelding mandag.

Ny skimelding

Skiforbundet svarte på beskyldningene om luring i en ny pressemelding onsdag:

«Dette dreier seg ganske enkelt om at enkeltutøvere ikke kan profilere sponsorer som er i konflikt med Skiforbundets sponsorer. Petter Northug og Coop krever selv å ha eierskap til kommersielle rettigheter også i konkurransesesongen. Dette er stridens kjerne, og noe Norges Skiforbund ikke kan akseptere.
Petter Northug ble tilbudt en raus avtale som gir kommersielle fordeler og sportslig frihet ingen andre landslagsløpere har. Alt med et sterkt ønske om at han skulle delta i verdenscup.
Noen grunnleggende prinsipper må likevel Petter Northug følge på linje med alle andre utøvere. Det burde hans støttespillere og Coop lagt til rette for.»

Står ikke ved lag

Onsdag ettermiddag kom Skiforbundet med sitt svar på invitten fra Northug om å ta et møte.

Skiforbundets klargjorde overfor NRK i dag at tilbudet man kom med i sommer ikke gjelder lenger.

– Det var et tilbud fra langrennskomiteen, som har jobbet med dette i tre måneder. De har ikke nådd fram. I øyeblikket står ikke tilbudet ved lag. Skulle det komme en ny henvendelse, må styret ta stilling til det, sier generalsekretær Stein Opsal i Skiforbundet til NRK.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

 

Les også:

Facebook skal lage misliker-knapp

Totalt fravær av «Wendyeffekt» - filmpremiere ble rammet av «Bølgen»

«Pornopung»-produsent konkurs dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.