– En veldig god nyhet, er Munch-museets direktør Stein Olav Henrichsens kommentar til at det skal være den amerikanske milliardæren Leon Black som kjøpte «Skrik» på auksjonen i Sotheby's i New York i mai. Rykter om hvem som kjøpte bildet, har svirret i flere måneder.

Det er finansavisa Wall Street Journal som skriver at det var investoren og kunstsamleren Leon Black (60) som kjøpte Edvard Munchs verdenskjente bilde. Black har en omfattende privat kunstsamling, og sitter i styrene for både Metropolitan Museum of Art og Museum of Modern Art (MoMA) i New York. Det betyr at «Skrik» kan ende hos en av disse verdenskjente kunstinstitusjonene, ifølge Wall Street Journal.

Prisrekord\
Det var den norske investoren og milliardæren Petter Olsen som solgte den ene av Munchs fire versjoner av «Skrik». Salgssummen på nesten 120 millioner dollar tilsvarer 730 millioner kroner og er rekord for kunstverk solgt på auksjon – forutsatt at man sammenligner priser uten å justere for inflasjon.

I en kort kommentar til NTB sier Petter Olsen at det er positivt at det er en mulighet for at «Skrik» nå kan bli å se på MoMA i New York.

«Skrik» har vært i Petter Olsens og hans families eie i over 70 år, og han valgte å selge verket for å finansiere et kunstsenter, hotell og museum på Ramme Gaard i Hvitsten i Akershus.

Munch-museets direktør sier at det hadde vært veldig kjedelig dersom det ikke hadde kommet fram hvem som hadde kjøpt bildet. Henrichsen var selv til stede under auksjonen i New York.

– Jeg tror Black var til stede under innspurten av auksjonen. Jeg mener å ha sett ansiktet hans der, sier Henrichsen.

Han sier at Black er en sentral aktør i det amerikanske kunstlivet.

– Han er en person som jobber strategisk og systematisk, er interessert i og helt sikkert glad i kunst. Jeg følger meg trygg på at dette verket blir godt forvaltet, og det ligger godt til rette for at det kan gjøres tilgjengelig for det stor amerikanske publikum på et av de kanskje mest sentrale kunstmuseene i USA, sier Henrichsen til NTB.

Vil øke interessen
Han sier at det ikke er avgjørende om bildet havner på MoMA eller Metropolitan Museum of Art.

– Begge museene er såpass viktige at det ikke vil være avgjørende. Metropolitan har Munch-malerier fra før, så den settingen vil være glimrende. Men også MoMA har arbeider av Munch, både grafikk, tresnitt og andre papirarbeider, sier Henrichsen.

Han tror det vil være med på å styrke interessen for Munch dersom «Skrik» nå blir å se på et amerikansk museum.

Leon Black leder investeringsselskapet Apollo Global Management og skal være god for nærmere 20 milliarder kroner. Forbes Magazine rangerer ham som den 330. rikeste personen i verden, ifølge Aftenposten.

Ifølge Wall Street Journal har Black kjøpt så mye kunst i senere år at han har bidratt til å forandre hele det internasjonale kunstmarkedet. Salgsstedene skal ha blitt flere og prisene høyere takket være Black og en håndfull andre svært rike og svært ivrige samlere. (©NTB)

Les mer: - Amerikansk milliardær kjøpte skrik (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.