Etter noen tøffe år for hotellbransjen i Danmark, peker nå alle piler oppover. Fra 2009 til 2013 gikk næringen samlet med et underskudd på over to milliarder kroner, viser en fersk rapport fra selskapet Dansk Brancheanalyse. Men i fjor snudde det for alvor – med et samlet overskudd på nær 1,3 milliarder. Og 2016 blir enda bedre.

–Det er fordi etterspørselen i år øker med 4,3 prosent mens antall nye rom kun blir 1,2 prosent, sier Ole Egholm i Dansk Branscheanalyse.

Best for Wenaas

Regnskapene for de norske hotellaktørene i Danmark viser at Petter A. Stordalens Nordic Choice-kjede, som kjøpte storhotellene Skt Petri og Vesterbro fra konkurrenten First/Asmund Haare i 2013, fikk et underskudd på nær 20 millioner kroner i fjor grunnet omfattende renovering. 

Stordalens første forsøk på å erobre Danmark i årene fra 2000 til 2011 endte med et underskudd på over 700 millioner kroner før han kastet kortene.

Nå satser han igjen tungt i den danske hovedstaden og åpner i 2019/2020 luksushotell med 400 rom i Centralpostbygget på Vesterbro.

  

I tillegg kjemper han om å kapre en kontrakt for et 400-roms hotell ved havnen i Aarhus, Danmarks nest største by.

–Vi opplever en vekst i vår revpar på over ti prosent i Danmark i år, sier Torgeir Silseth, konsernsjef i Nordi Choice-kjeden. Revpar, som er forkortelsen for losjiinntekt fordelt på alle tilgjengelige rom, er hotellbransjens viktigste nøkkeltall.

–Utviklingen der er langt bedre enn eksempelvis i Oslo, legger han til.

Asmund Haare og First Hotels, som overtok hotellporteføljen da Stordalen i 2011 pakket sammen, fikk etter mange år med store tap et ørlite overskudd i Danmark på en drøy million i 2015, viser rapporten. Men konsernet i Danmark har ifølge analysen fortsatt negativ egenkapital beregnet til nærmere 300 millioner kroner.

Men best i klassen er nær sagt som vanlig Wenaas-familien som eier Københavnshotellene Radisson Blu Royal, Radisson Blu Scandinavia og Park Inn Copenhagen Airport. 2015-overskuddet ble på over 70 millioner kroner og Wenaas har de siste ti årene tjent omtrent 600 millioner kroner i Danmark, viser rapporten fra Dansk Brancheanalyse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.