Oppdatert sak kl 17:19. Sitater fra Stordalen inkludert.

Den norske hotelleieren og milliardæren Petter Stordalen leide tidligere hotellbygg av Christian Ringnes i Danmark, men kom seg ut av avtalen med Ringnes. Det har ledet til en milliardkonflikt i ettertid.

Det beskrives i den uatoriserte biografien om hotellkongen, «Sirkus Stordalen», av Gunnar Stavrum. Boken slippes tirsdag.

- Jeg er glad i Petter, men her har han gjort en feil. Feilen er tømmingen av selskapet, og salget eller bortgivningen av selskapet, sier milliardæren Christian Ringnes til DN. Han har lest deler av boken, og bekrefter at alle opplysningene om han selv stemmer.

Stordalen håper problemene mellom de to snart tilhører fortiden.

- Business er litt sånn. Noensaker er krevende, og det bør man unngå. Vi ble overrasket nå og da.Håper at vi kan legge dette bak oss, sier Stordalen.

Flyttet milliarder før han solgte seg ut

Stordalens Danamark-hoteller gikk dårlig, og han hadde langvarige, dyre leiekontrakter som gjorde at han hadde valget mellom å avvikle hotelldriften eller drive med underskudd.

Stordalen valgte å drive videre, men pengene rant ut av hotellkjeden. Stordalen måtte se til sin konkurrent, den norske hotellinvestoren Asmund Haare og hans First Hotels, som også slet tungt.

Stordalen tilbød Haare en god slump penger for å ta over Choice-hotellene.

Stordalen overførte nesten hele selskapets egenkapital på 1,6 milliarder kroner til et nytt selskap, sammen med de fleste eiendelene til selskapet. Egenkapitalen var Ringnes' garanti på at leien skulle betales.

Stordalen solgte restene av det danske selskapet, som nå besto av franchiseavtalen med Choice Hotels, driften i Danmark og husleiegarantien til Ringnes. Haare gikk senere konkurs, og Ringnes gikk dermed glipp av leieinntektene Stordalens egenkapital på 1,6 milliarder tidligere hadde garantert for.

-Historien om Danmark er helt riktig gjengitt i boken, bekrefter Ringnes.

Tapte 800 mill. - saksøkt for 1,6 mrd.

Stordalen anslår selv å ha tapt rundt 800 millioner kroner på avtalen, ifølge boken.

Saken har medført at bostyret med Ringnes i spissen har stevnet Choice og hele styret for 1,6 milliarder kroner, kommer det frem i boken.

- Det tar jeg med knusende ro. Vi har ikke gjort noe feil.Selskapet ble ikke tømt. Faktum er at det ble betalt 230 millioner,og at det var nok penger i selskapet til å oppfylle forpliktelsenetil Ringnes, sier Stordalen.

«Ødelagt forhold»

I boken heter det at «Ringnes hadde blitt utsatt for den dyreste aprilsnarren i norsk hotellhistorie».

- Det blir mer riktig å sammenlikne dette som et knep fra Halloween enn en aprilsnarr. En aprilsnarr går jo over, sier Ringnes om formuleringen.

Det førte til en forverring i forholdet mellom de to forretingspartnerne, ifølge boken:

«Selv om de holder en tilsynelatende vennlig og korrekt fasade har tømmingen av garantiselskapet ødelagt forholdet mellom Christian Ringnes og Petter Stordalen». Det er ikke Ringes enig i:

- Det synes jeg ikke er helt riktig. Det har kommet noe mellom oss, som må ordnes opp i. Men det er slikt som dukker opp ellers i livet også, blant venner og familie. Man finner en løsning på det, selv om noen har gjort en feil. Petter har gjort mye riktig også, og jeg forsøker å ikke la denne hendelsen gå utover vårt øvrige forhold, sier han.

«Hostile takeover»

Det er ikke første gang de to milliardærene har havnet i konflikt. Da Ringnes i starten av Choice-eventyret kjøpte seg brått opp til 35 prosent i selskapet oppfattet Stordalen det som et forsøk på en «hostile takeover», eller fiendtlig overtakelse på norsk. En slik manøver er et forsøk på ta over kontrollen i et selskap mot andre aksjonærers vilje.

- Jeg gjorde alt jeg kunne forå forsvare meg mot forsøk på en «hostile takeover», som da Ringneskjøpte seg opp til 35 prosent i Choice Skandinavia over natten, sier Stordalen.

Ringnes avdramatiserer oppkjøpet:

- Petter ville kjøpe aksjene våre, men vi synes vi fikk dårlig betalt. Vi kjøpte oss opp i selskapet fordi da visste vi at han ville snakke ordentlig med oss. Han hadde nettopp vært gjennom en «hostile takeover»-situasjon med Steen og Strøm, og oppfattet at dette var det samme, forklarer Ringnes.

Les også på DN.no:

Slik vil København se ut hvert år fra 2100

Fed stopper obligasjonskjøp