- Det er fordi det er ikke sponset journalistikk. NTBs journalistikk er ikke skrevet på oppdrag eller i samarbeid med hverken VG Partnerstudio eller Rema 1000, sier klubbleder Grethe Brandsø i NTB.

Torsdag ettermiddag sendte styret i NTBs redaksjonsklubb en klage på VG Partnerstudio til PFU. Bakgrunnen er nettstedets bruk av nyhetsbyråets artikler til VGs kommersielle samarbeid.

«Journalistikkhermende reklame»

Brandsø sier at klagen også har en generell side.

- Vi mener at VG visker ut skillet mellom reklame og journalistikk ved å bruke journalistikkhermende reklame. De kopierer journalistikkens form og innhold, sier hun.

VG har skilt ut sitt sponsende innhold på nett i avdelingen VG Partnerstudio. I seksjonen «VG Familieliv i samarbeid med Rema 1000» publiserer avisen artikler som følger tematikk VG og matvarekjeden avtaler seg imellom. Tidligere har VG-sjef Torry Pedersen sagt til DN at slike samarbeid - der kommersielle aktører betaler et mediehus for å knytte sin merkevare til bestemte temaer - er vanlig i utlandet, og at han har latt seg inspirere spesielt av The Guardian som gjorde et lignende samarbeid med industrigiganten Unilever om seksjonen «Sustainable living» (bærekraftig llivsstil).

Les også: Krever svar om sponset innhold dnPlus

«Aktiv dødshjelp»

Men det er ikke bare saker skrevet av VG Partnerstudio selv som publiseres med Rema 1000-logo like i nærheten. Artikler skrevet av NTB er også å finne under seksjonen. Det er dette NTB klager avisen inn for.

- Det er mye fint som skjer i utlandet, det er mye rart også. Det betyr ikke at vi skal gjøre alt som gjøres der. Når det er sagt så er vi selvfølgelig enig i at mediene skal tjene penger og opprettholde både journalistikk og arbeidsplasser, så vi protesterer ikke mot reklame. Men det er utydeliggjøringen overfor leseren som jeg reagerer på, sier Brandsø og viser til at flere har klaget på VG Familieliv. Hun mener det bør finnes andre måter å bøte på de tapte inntektene på.

Les også: Bekrefter nedbemanning i VG

- VG får se på dette som en vaksine. Det er alltid bivirkninger, men det er likevel bedre å vaksinere enn å gå for aktiv dødshjelp, sier Brandsø som har som har underrettet ledelsen i NTB om klagen.

- Vi har opplyst ledelsen både muntlig og skriftlig at vi er imot denne bruken fordi den trekker oss i tvil. NTB-journalister lever av å være uavhengige og nøytrale, sier Brandsø.

- Ledelsen ser at nok det er problemstillinger knyttet til dette, sier Brandsø som utover dette viser til NTB-ledelsen.

Fem klager så langt

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund bekrefter at PFU har mottatt klagen:

- Ja, og den er oversendt VG. Dette er da den femte klagen som er igangsatt mot VGs samarbeid med Rema 1000: tre klager fra enkeltpersoner i tillegg til de to fra Fædrelandsvennens og NTBs klubber, skriver hun i en sms til DN. PFU har også fått en henvendelse fra en enkeltperson.

VG-sjef Torry Pedersen har tidligere sagt til Medier24.com at denne bruken av NTBs artikler er avtalt på forhånd. Han sier han ikke har lest klagen ennå, men ønsker diskusjonen velkommen.

- Det er bare bra å få denne saken behandlet i PFU. Det dette til slutt kommer til å dreie seg om er hvilke forretningsmodeller mediene skal ha i fremtiden, sier han til DN.

 

Se på DNtv: - Hvor er samvittigheten

- Hvor er samvittigheten?
Westerdals-studenter ut mot eierne: - Hvor er samvittigheten?
02:12
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.