Pharmaq har i flere rettsrunder gått til angrep på et patent mot fiskesykdommen PD som eies av MSD Animal Health, eid av giganten Merck. Patentet skulle egentlig vare til oktober 2015, men Patentstyret ga ifjor MSD fem års ekstra beskyttelse frem til 2020.

Pharmaq gikk til sak for å få opphevet denne forlengelsen, men tapte i september. Torsdag kom dommen som også slår fast at Pharmaq ikke får såkalt tvangslisens.

Dermed har selskapet tapt begge delsakene og sitter igjen med en samlet advokatregning på hele 24,6 millioner kroner - pluss moms.
Pharmaq må både betale MSD Animal Healths saksomkostninger på til sammen 12,1 millioner kroner pluss sine egne på til sammen 12,5 millioner kroner.

På toppen av dette har Pharmaq også tidligere tapt en strid om det samme patentet. Den samlede regningen for Pharmaq nærmer seg etter det DN forstår nå 50 millioner kroner. Men det kan bli mer.

Les også: Tror euroen kan snuse på ti kroner

Anker

For Pharmaq, med styreleder Svein Aaser og administrerende direktør Morten Norstad i spissen, har allerede bestemt seg for å anke dommen til lagmannsretten.

- Vi er selvfølgelig svært skuffet over dommen. Men det står meget store verdier på spill. Ikke bare for oss, men for hele oppdrettsnæringen. Vi snakker om milliardtap for næringen som følge av PD, og vår vaksine kunne ha bidratt til å redusere de tapene, sier han til DN torsdag kveld.

Les også: - En sak næringslivet tar opp hver eneste gang jeg møter dem 

- Dette er som ventet, men vi er selvsagt glad for at domstolen igjen er enig med oss, sskriver administrerende direktør Petter Frost i MSD Animal Health Innovation i en pressemelding.

MSDs vaksine er basert på en variant av PD-viruset funnet i Nord-Irland på 1990-tallet. Pharmaqs vaksine er basert på en norsk variant av viruset. Flere rettsinstanser har slått fast at patentet basert på det irske viruset også omfatter den norske varianten Pharmaq har brukt som utgangspunkt for sin vaksine. Pharmaq får dermed ikke lov til å produsere og selge sin vaksine.

 

 

Se video: Slik fungerer Apple Watch

Slik fungerer Apple Watch
En kort gjennomgang av noen funksjoner.
02:57
Publisert:
 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.