Denne artikkelen ble først publisert for DNvinklubbs medlemmer.

 

- Jeg mistet kontrollen over motorsykkelen min i fjor høst, da jeg ble overrasket av sand i veibanen. Det resulterte i et velt og flere måneder på krykker, men jeg er mye bedre nå, sier han i det han viser stolt frem de nedstøvede kjøretøyene i garasjen.

Som Barolos svar på Reodor Felgen halter Giuseppe Rinaldi rundt i de bilfylte tunet ved innkjørselen til landsbyen. Huset er sjelden herskapelig til Piemonte å være. Omkranset av høye porter som ikke skjuler en lettere forfallen fasade og en av de beste vinadressene i hele Piemonte.

De ettertraktede godsakene som befinner seg i kjelleren kommer i annenrekke her.

- Vin er jobben min, mens motor er hobbyen, sier Rinaldi beskjeden og lavmelt i det han viser frem kjelleren fra 1914.

- Jeg liker ikke og deligere, derfor ender jeg opp med å gjøre mesteparten av jobben i kjelleren selv. De eneste som får hjelpe meg er døtrene Marta og Carlotta. Begge er involvert i produksjonen, men det er nok Marta som kommer til å overta, når hun blir ferdig med vinstudiene i Alba.

Vin & bil. Det lille familiefirmaet ble startet av oldefar Rinaldi i 1890. Teknikkene som blir benyttet i vinproduksjonen her har ikke forandret seg mye siden den gang. Med en gjæringsprosess som foregår i store hundre år gamle åpne eiketiner. Her finnes ikke rustfritt stål eller temperaturkontrollerte rom, bare store slovenske eikefat iblandet nedstøvede bildeler og en hærskare av tomme flasker. Sistnevnte vitner om at Giuseppe Rinaldi også har evne å nyte andres viner.

- Jeg har mange venner i Burgund, vi utveksler erfaringer. Jeg liker å diskutere vin sammen med andre produsenter som har samme filosofi som meg. Nå arbeider jeg så å si helt økologisk, men jeg vil ikke sertifiseres. Da mister jeg friheten til å ty til hjelpemidler i en krisesituasjon, forteller han entusiastisk.

- Min far gav meg frihet og lot meg få velge helt selv, hva jeg ville gjøre, så jeg utdannet meg til veterinær. Det hadde han nok ikke tenkt over, men jeg tror at han innerst inne visste at jeg ville lage vin etter hvert, sier en ettertenksom Rinaldi.

- Jeg fant etter hvert ut at Barolo er en vin som det er verdt å dedikere hele livet sitt til.

- Jeg hører til den generasjonen som har måttet bære byrden fra de eldre tradisjonene på våre skuldre samtidig som vi prøvd å utvikle områdets vin tilpasset moderne verden. For så og revurderer å søke tilbake til hva våre forfedre gjorde.

Hvitt på bestilling. Dessverre lager bare Giuseppe Rinaldi 30.000 flasker i året fra sine litt i overkant av seks hektar med vinmark. Ingen standard Barolo er å finne i dette huset, men to Baroloer blir laget av en blanding mellom to vinmarker. Markene Le Brunate og La Coste resulterer i til sammen rundt 10.000 flasker i året, mens Cannubi San Lorenzo blandet med Ravera nok er hakket vassere og lager minimale 3.500 flasker årlig.

I tillegg lager Rinaldi klassisk barbera og dolcetto fra vinmarkene rundt huset, samt en tradisjonell freisa og en uhyre attraktiv vin laget på den noe obskure druen rouché som han kaller Rosae. Til husbruk produseres også en musserende arnais, som ble til fordi Giuseppes kone ikke liker mannens rødviner.

 

17266 Barolo Cannubi s. Lorenzo-Ravera 2009
Giuseppe Rinaldi
Piemonte, Italia
Kroner 629,- spesialbestilling
95 poeng
Red & White
Dufter av nøtter og steinsopp med hint av trøffel og tørkede kirsebær. Stramme og strukturerte tanniner og balansert moden frukt. Frisk syre og en sammensatt fersk utgang. Gir mindre enn Coste nå, og trenger mer kjellertid. Drikk fra 2020-2030. Passer til lam og sopp. MB

17265 Barolo Brunate Le-Coste 2009
Giuseppe Rinaldi
Piemonte, Italia
Kroner 629,- spesialbestilling
94 poeng
Red & White
Trøffel og nøtter på duft med hint av tørket frukt. Moden litt avslipt frukt med lange fintunede tanniner. Frisk syre og nydelig balanse. Veldig tilgjengelig nå. Drikk nå til 2025. Passer til lam. MB

17215 Barbera d'Alba 2012
Giuseppe Rinaldi
Piemonte, Italia
Kroner 275,- spesialbestilling
92 poeng
Red & White
Røde bær og sursøt frukt på duft. Fersk frukt med innslag av røde bær og spenstig syre med lett tørre tanniner. Drikk nå til 2018. Etterlengtet klassisk barbera. Passer til svin og and. MB

17217 Langhe Nebbiolo 2011
Giuseppe Rinaldi
Piemonte, Italia
Kroner 325,- spesialbestilling
91 poeng
Red & White
Sammensatt duft av nøtter, jord og tobakk med hint av krydder. Strukturerte tanniner med en balansert moden frukt på smak. Flott lengde med en krydret finish. Bedre enn mange Baroloer. Drikk nå til 2022. Passer til lam og sopp. MB

17263 Dolcetto d'Alba 2012
Giuseppe Rinaldi
Piemonte, Italia
Kroner 245,- spesialbestilling
91 poeng
Red & White
Dufter av kirsebær og marsipan. Saftig sursøt delikat frukt med frisk syre og lett tørre tanniner. Sjarmerende dolcetto på sitt aller beste. Drikk nå til 2017. Passer til and og svin. MB

17264 Rosae-Ruche 2012
Giuseppe Rinaldi
Piemonte, Italia
Kroner 245,- spesialbestilling
89 poeng
Red & White
Floral duft med innslag av jordbær og lakris. Stramme tanniner på smak med en delikat og saftig frukt. Lang utgang. Drikk nå til 2018. Passer til lam. MB

17216 Langhe Freisa 2012
Giuseppe Rinaldi
Piemonte, Italia
Kroner 275,- spesialbestilling
89 poeng
Red & White
Dufter av nøtter, lær og kirsebær. Strukturerte tanniner på smak med en lett og delikat frukt. Erketypisk freisa. Drikk nå til 2020. Passer til kremet pasta og lette lammefrikasee. MB

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.