Mandag braker det løs: Kulturorganisasjonen Tono møter Telenor i Asker og Bærum tingrett. Tono ber retten om å utstede en midlertidig forføyning som krever at Telenor stenger tilgangen til the Pirate Bay.

Pirate Bay er verdens største distributør av lenker til nedlastbar musikk, film, dataspill og litteratur. Det meste er piratkopiert og gratis.

Kulturbransjen er lei av at nettstedet gjør det mulig å få gratis tilgang til musikk og video på nettet, og mener at Telenor legger til rette for det Tono mener er tyveri.

- Vi mener de medvirker til at materialet blir gjort tilgjengelig uten samtykke fra rettighetshaverne, og at det påfører dem tap, sa Tono-direktør Cato Strøm til DN.no.

Tono, som forvalter rettighetene til musikere i Norge, fronter stevningen som er sendt inn av 21 norske og internasjonale film- og musikkselskaper.

Prinsipielt uenig
Strøm understreker at saksøkerne ikke pålegger Telenor noe økonomisk ansvar.

- Men vi mener Telenor har en plikt til å handle fordi de medvirker til tyveri ved å sende abonnentene sine til Pirate Bay, sier Strøm.

Telenor blir stilt til ansvar fordi de er den største internettilbyderen, opplyser Strøm.



  - Vi er helt enige i den grunnleggende delen av saken, nemlig at kunstnere og artister skal få betalt for sine åndsverk. Men vi er veldig prinsipielt uenig i måten å håndtere denne problemstillingen på som Tono foreslår, sier informasjonssjef i Telenor, Atle Lessum.

Han håper at Telenor gjennom den fem dager lange rettssaken får mulighet til å belyse dette standpunktet godt.

Vil ikke sensurere
I juni uttalte saksøkerne at 140.000 nordmenn daglig inne på Pirate Bay. Telenor står for nettilgangen til rundt halvparten av Norges nettbrukere, og saksøkerne mener Telenor er passivt medvirkende til ulovlig fildeling.

- Det er ikke riktig at det er vår oppgave å sperre for innhold på den måten her, ved at internettleverandøren blir pålagt å være en sensurinstans, sier Lessum.

Det er en av tingene Telenor kommer til å argumentere for i retten, sier Lessum.

- Pirate Bay inneholder 95 prosent ulovlig utlagt materiale, og å stanse tilgangen til det kan ikke kalles sensur, mener Strøm.

Han viser til at Telenor har teknologi som gjør det mulig å lukke tilgangen til nettsteder, og at de allerede gjør det i forhold til sider med ulovlig innhold. Det gjelder for eksempel sider med barnepornografisk innhold.

Full strid i Danmark
I Danmark har det brutt ut full strid mellom platebransjen og Telenor. Rettighetshaverne krever at Telenor stenger tilgangen til Pirate Bay, for å hindre ulovlig kopiering av musikk og film. Telenor mener det er helt galt at interesseorganisasjoner skal kunne saksøke dem for å sperre tilgang til ulike nettsteder.

- Denne saken er ikke avgjort enda, og den skal opp for høyesterett i Danmark, sier Lessum.

Han påpeker at forskjeller i lovgivningen i de to landene gjør at sakene i Norge og Danmark ikke kan sammenlignes.

Les også: Telenor vil ikke nettsensurere

Pirate Bay dømt i Sverige
I april ble fire menn bak The Pirate Bay dømt av en svensk tingrett til ett års fengsel og til å betale 30 millioner svenske kroner i erstatning til platebransjen.

Les: Fengsel for Pirate Bay

Det har ikke lykkes DN.no å komme i kontakt med Cato Strøm.



På listen av saksøkere står tolv plateselskaper og deres interesseorganisasjon Ifpi, de fem store internasjonale filmstudioene, Norsk Videogramforening, TONO, Gramofonartistenes Forening, Norske Filmbyråers Forening og Norsk Forening for Komponister og Tekstforfattere.