Finansrådgivningselskapet Acta (ACTA) har vært i hardt vær lenge. Ifjor strammet finansminister Kristin Halvorsen inn reglene for salget av strukturerte spareprodukter.

I siste del av 2008 smuldret Actas inntjening bort. Tallene viste et selskap i krise: Nå taper Acta penger

Tok grep
Dyptgripende endringer i finansmarkedene og i reguleringen av disse har i stor grad endret landskapet Acta opererer i. Omsetningen er ned 61 prosent mot fjorårets første kvartal.

Ved forrige korsvei lovte Acta at dersom bruttotegning lå på samme nivå og produktmiksen i første kvartal 2009 var lik fjerde kvartal 2008, ville første kvartal 2009 bli lønnsomt.

Brutto tegning for første kvartal utgjorde 949 millioner kroner, ned fra fire milliarder kroner i samme periode i 2008 og 1,6 milliarder kroner forrige kvartal. Bare én gang tidligere har tegningen vært svakere.

Selskapet leverer likevel et overskudd på 4 millioner kroner på driften. Det er langt under 126 millioner kroner i pluss samme periode ifjor.

- Vi er svært fornøyd med at de tiltakene for kostnadsreduksjon som vi iverksatte i 2008, har gitt resultater. Acta har en robust finansiell stilling, og vi vurderer fortløpende ytterligere kostnadsbesparende tiltak for å sikre at Acta vil være en konkurransedyktig og foretrukket leverandør av investeringsrådgivningstjenester også i fremtiden, sier Acta-sjef Simen Mørdre.

Aksjemarkedet belønner aksjen (ACTA) med en oppgang på 7,89 prosent.

Bråstopp
Så sent som i første halvår av 2007 var det knapt en sky på himmelen for Acta. Milliardene rullet inn og aksjekursen steg bratt.

Så kom massiv negativ medieomtale for råsalg av kompliserte spareprodukter, samt nye regler som satte stopp for salg av de mest lønnsomme spareproduktene. Innsidesaken mot en av firmaets to gründere har også satt sine spor.

Acta har en robust finansiell stilling og en netto likviditetsposisjon på nesten 300 millioner kroner, og ingen rentebærende gjeld. Acta har omlag 87.000 kunder.




Acta