Bronislaw Komorowski fra det liberale partiet Borgerplattformen er Polens neste president. Med 95 prosent av stemmene opptalt hadde Komorowski 52,6 prosent av stemmene.

Slik meningsmålinger og analytikere hadde spådd på forhånd, ble det liberal serier i det polske presidentvalget søndag.

Etter en nervepirrende time midtveis i opptellingen da utfordrer Jaroslaw Kaczynski plutselig hadde over 50 prosent av stemmene, kunne Bronislaw Komorowski definitivt slippe jubelen løs da valgkommisjonens resultater basert på 95 prosent opptalte stemmer viste et flertall på 52,6 prosent til Komorowski, mot Kaczynskis 47,4 prosent.

Spenning
Komorowski, som har fungert som president etter at tidligere president Lech Kaczynski døde i en flyulykke i Russland tidligere i år, ble raskt utropt til vinner da to ulike valgdagsmålinger viste seier for den liberale kandidaten.

– Vårt polske demokrati har seiret. Selv om vi skal vente med å sprette den store champagneflasken til mandag, har vi allerede nå god grunn til å glede oss og være stolte, sa Komorowski til sine tilhengere søndag kveld.

Midtveis i opptellingen ble den varslede liberale seieren forstyrret av nyheten om at Jaroslaw Kaczynski hadde tatt over ledelsen, men selv om resultatet svingte i løpet av natten, fikk altså Komorowski fortsette i presidentembetet med velgernes tillit i ryggen.

Fungerende president
Presidentvalget ble avholdt etter at president Lech Kaczynski mistet livet i en flyulykke i Smolensk i Russland i april. Også presidentens kone og over 90 medlemmer av Polens politiske og militære elite omkom i ulykken.

I samsvar med Polens grunnlov overtok Komorowski som fungerende president etter ulykken, ettersom han var president i nasjonalforsamlingen.

Innrømmet nederlag
Kaczynski fra det konservative partiet Lov og rettferdighet, gratulerte selv Komorowski med seieren etter de første målingene søndag kveld.

– Jeg får begynne med å gjøre det gode manerer tilsier, nemlig å gratulere vinneren, sa Kaczynski.

Jaroslaw Kaczynski er avdøde Lech Kaczynskis tvillingbror, og i perioden 2006-2007 var han statsminister i Polen, mens Lech var president.

Han måtte gå av som statsminister da Borgerplattformen, partiet til Bronislaw Komorowski og sittende statsminister Donald Tusk, vant valget.

Brødrene Kaczynskis kjernevelgere har vært eldre mennesker og folk fra småbyer og landsbygda, og de har hatt størst støtte i de konservative og katolske delene av den polske velgermassen.

– Markedsvennlig
Komorowski er på mange måter Kaczynskis rake motsetning – han er en sterk tilhenger av EU og polsk medlemskap i eurosamarbeidet. Komorowski er dessuten en nær alliert av statsminister Tusk. Ifølge observatører vil dette føre til positive reaksjoner fra finansmarkedene.

– Komorowskis seier kan bli sett på som viktig for å få til reformer fordi han er fra samme parti som statsminister Tusk. Det er derfor god grunn til å tro at markedet vil reagere positivt, sier Maciej Reluga, sjeføkonom i Bank Zachodni til Reuters.

Glede i EU
Den liberale Komorowskis seier vil også bli godt mottatt i de andre europeiske hovedstedene og i Russland. Mens Kaczynski-brødrene førte en nasjonalistisk politikk, har Komorowski hele tiden søkt et bedre forhold med nabolandene, EU og Russland.

I Polen er makten delt mellom statsministeren og regjeringen på den ene siden og presidenten på den andre siden. Presidenten kan foreslå og legge ned veto mot lover, og har innflytelse over utenrikspolitikken. Det er imidlertid regjeringen som setter den politiske kursen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.