Det fremgår av en melding Vinmonopolet har lagt ut på sitt ”ekstranett” som er et kommunikasjonssted for Vinmonopolet og landets vin- og brennevinsleverandører.

Det er noen år siden Vinmonopolet har økt avansen sin. Minimums og maksimumsavansen er på fire kroner og opp til 90 kroner i dag per enhet. Den økes nå til kroner 7,80 fra 7 kroner i snitt fra 1. mai. Vinmonopolet oppgir blant økte kostnader som grunn. Beregninger DN.no Vinguiden har fått gjort, med utgangspunkt i fjorårets volum, er at polet dermed får inn minst 50 millioner rene kroner. Hva de skal brukes til er usikkert siden det ikke har vært mulig å få tak i Vinmonopolets toppsjef Kai G. Henriksen eller Vinmonopolets kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen fredag ettermiddag og kveld. Vinmonopolet har forøvrig store kostnader for tiden med å implementere et nytt datasystem.

Håper på midlertidig økning
Ingunn Jordheim som er generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes Forening (VBF) sier i en kommentar til DN.no Vinguiden at hun håper dette bare er en midlertidig økning.

- Når importørene har måttet øke prisene sine de senere år så har Vinmonopolet fått økte inntekter gjennom sitt prosentpåslag. Uansett bør de derfor sette ned avansen igjen når nyinvesteringene er betalt, hvis det er det dette skal finansiere.

- Grensehandelen er rekordhøy; bare i forhold til Sverige økte den med 17 prosent i 2009 og Norges største vinmonopol ligger jo i Strømstad. At Vinmonopolet nå øker prisene til forbruker og ikke importørene, bidrar til å forverre og forsterke grensehandelen, sier Ingunn Jordheim.

DN.no Vinguiden vil prøve videre i helgen med å få en kommentar fra Vinmonopolets ledelse(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.