Det er ikke ventet noen umiddelbar beslutning, og USAs deltakelse vil foregå som normalt ved neste sesjon i rådet, som starter mandag, skriver den amerikanske nettavisen Politico.
Men to kilder som Politico har snakket med og som er i jevnlig kontakt med både tidligere og nåværende tjenestemenn, opplyser at en endelig beslutning trolig vil involvere utenriksminister Rex Tillerson, USAs FN-ambassadør Nikki Haley, og president Donald Trump.
– Partisk
Begrunnelsen skal være at Trump-administrasjonen setter spørsmålstegn ved hvor nyttig FNs menneskerettighetsråd er. Rådet blir beskyldt for å være partisk mot Israel og for å inkludere styresmakter som begår overgrep, opplyser de to kildene.
En talsmann for Haley har ikke svart på henvendelser, og heller ikke Det hvite hus' pressestab har besvart Politicos forespørsel om å kommentere saken.
Vil ikke kommentere
Tillersons talsmann Mark Toner kommenterer ikke hvorvidt USAs medlemskap er til vurdering, men sier at «vår delegasjon skal delta full tut i rådets sesjon som starter mandag».
FNs menneskerettighetsråd ble dannet i 2006 og består av 47 medlemmer, blant dem Kina og Saudi-Arabia. Rådet erstattet FNs menneskerettighetskommisjon. Kommisjonen ble i sin tid sterkt kritisert for å ha gitt medlemskap til land som begår brudd på menneskerettighetene.
Bush-administrasjonen nektet å innlemme USA i det nyopprettede menneskerettighetsrådet, men Obama-administrasjonen fikk USA inn som medlem. Begrunnelsen var at det ville være nyttig for USA å delta for å kunne påvirke fra innsiden, og å støtte Israel.
(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.