Stein Erik Hagen kom mandag ettermiddag til Davos etter å ha vært innom familiekontoret i Pfaeffikon halvannen time lenger vest. Han har vært fast gjest på World Economic Forum i snart to tiår.

– Jeg har vært her siden 9/11, sier han med referanse til terrorangrepene i USA i 2001.

Dagens dystre stemning rundt møtet er sånn sett ikke noe nytt. Han merker seg at mange regjeringssjefer og statsledere har meldt avbud. Mange av Davos-idealene om internasjonalt samarbeid, handel og åpne grenser er under press. Hagen liker ikke brexit og misliker mye av Trumps retorikk.

– Jeg er nok nærmere Demokratene i oppfatning, men jeg er ikke der at alt Trump gjør er gærent. Halvparten av amerikanerne stemmer på ham. Det er formen som får oss til å steile. Han har fått orden på økonomien, arbeidsledigheten er lav, og han ber andre medlemsland bidra mer til Nato, sier Hagen.

I en oppdatering fra det internasjonale pengefondet IMF mandag er fortsatt de globale vekstanslagene friske. Global økonomi anslås å vokse 3,5 prosent i 2019 og 3,6 prosent i 2020, riktignok ned 0,2 og 0,1 prosentpoeng siden anslagene i oktober.

Midt i sentrum

Hagen sitter i Kongress Hotel Davos, mitt i hjertet av arrangementet som denne uken snur alpebyen på hodet. Han mener møteplassen fortsatt er aktuell.

– Davos samler flere mennesker enn noen gang. Mange står på venteliste for å komme hit, sier Hagen.

Selv er han her for å delta i en rekke lukkedemøter, blant annet med andre store familieselskaper, og med andre styreledere. Hans to døtre Camilla Hagen Sørlie og Caroline Hagen Kjos er her også, og har formelle oppgaver under arrangementet. Bare sønnen Carl Erik Hagen er ikke til stede.

– Jeg er så heldig å ha aktive barn, sier Hagen.

Han har nå fire barnebarn bosatt i Sveits, og fire i Norge. At familieformuen i stor grad har havnet i Sveits, forklarer han slik:

– Formuesskatten rammer spesielt dem som eier aksjer i børsnoterte selskaper. Jeg fleiper jo med det der. Når stortingsflertallet prioriterer utlendinger, får vi bli utlendinger da, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Stein Erik Hagen: - Man må gradvis overføre både kompetanse og ikke minst ansvar. Ansvar er veldig viktig.
01:13
Publisert: