Spetakkelet og det politiske teateret når presidenten for første gang taler til en samlet kongress i USA gjør Stortingets årlige høytidelige åpning til en nitrist begravelse. Til gjengjeld er det amerikanske systemet pill råttent, ifølge Hans Høegh (45), som de siste fire årene har sett det fra innsiden. DN fulgte drammenseren gjennom tirsdagens innholdsrike dag og var til stede i Kongressen da dørene ble åpnet for Donald Trump. 

Til og med venstresidens senator Bernie Sanders klappet, om enn ikke entusiastisk, da presidentens anmarsj ble annonsert. Men da Trump senere i seansen sa at han har startet å rense sumpen for myndighetenes korrupsjon, hostet den demokratiske siden av salen av misnøye. Det var tomler ned fra dem når Trump annonserte nedleggelsen av Obamacare, mens republikanerne på den andre siden ropte og heiet som på en fotballkamp av samme budskap.

Helt vilt

På en av de bakerste radene satt den republikanske representanten Thomas Massie fra Kentucky, som Hans Høegh er stabssjef for. Noen timer tidligere møtte DN Høegh i en av sidebygningene til Kongressen. 

– Når jeg forteller folk hjemme i Norge historier fra hvordan politikken fungerer, har de vanskelig for å forstå hvor vilt det er her, sier Høegh. 

Selv hadde han ikke mer enn minimal politisk erfaring fra Unge Høyre i Drammen før studiekompisen fra Massachusets Institute of Technology ringte i 2012. Da bodde maskiningeniør og gründer Høegh i California etter å ha startet og solgt en bedrift for kikkhullsteknologi. 

USAs president Donald Trump holder sin første tale i senatet. Her sees presidenten på vei inn til House Chambers. Helt bak er Speaker of the House Paul Ryan.
USAs president Donald Trump holder sin første tale i senatet. Her sees presidenten på vei inn til House Chambers. Helt bak er Speaker of the House Paul Ryan. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Thomas sa at han hadde blitt valgt inn i Kongressen. Og at han bare stolte på to personer: Sin kone og meg. Og siden hun hadde fire barn, måtte jeg bli hans stabssjef, forteller Høegh mens går gjennom gangene og peker ut viktige komiteer og hvem som har makten. 

Skiller seg ut

Ifølge Høegh skiller Massie seg ut ved at han ikke lar seg styre av pengene, K Street, symbolet for hovedstadens lobbybransje.

– Da vi kom til Washington kom noen av dem til oss med et forslag: De kunne fikse det slik at han fikk en plass i komiteen som bestemmer skatter og avgifter, en av de tre viktigste i Huset. Men sjefen min avslo. Og han nekter ofte å følge partilinjen, sier Høegh. 

Det bekreftes av beskrivelsen i innsideravisen Politico, som har gitt ham navnet mr. No. Det gjør også at Høegh og Massie har vanskelig for å samle inn de store beløpene. 

– Vi er ikke gode nok horer, vi viser ikke nok hud. 80 prosent av pengene vi får inn kommer fra grasrotdonasjoner, sier han. 

Ingen Trump-mann

Vi setter oss i Teslaen hans, den eneste elektriske bilen som er å se i garasjen. Vi må kjøre sjefen i partiet i Massies hjemdistrikt, Chris McCane, ned til hotellet hans for å hente noe. De er begge opptatt av Trumps tale senere på kvelden, men tror ikke han vil få gjennomført politikken han annonserer – på grunn av pengemakten i Washington. 

– Systemet er korrupt. Politikerne er i lommen på lobbyistene og de er ikke interessert i å løse problemene, men bare beholde dem for å tjene penger på å forsøke å løse dem igjen og igjen, sier Høegh. 

McCane er helt enig. Men i motsetning til Høegh tror han på Trump.

– Han gjennomfører det han har lovet. Og han har gode menn rundt seg, sier McCane. 

– Jeg er ingen Trump-mann. Hvem kan være det? Men det paradoksale er at gorillaene på K Street er de som er i stand til å stagge Trump, sier Høegh.

K Street er en gate i Washington, men brukes også i overført betydning om hele lobbybransjen, som tradisjonelt holdt til nettopp i denne gaten.

Virkelighetsnært drama

Han synes den dystre tv-serien «House of Cards» gir et godt bilde av hvilke mørke krefter som dominerer amerikansk politikk. 

– Det er en stående vits her at serien er ganske presis bortsett fra at Francis Underwood faktisk har en plan, sier Høegh. 

Det er en stående vits her at serien er ganske presis bortsett fra at Francis Underwood faktisk har en plan
Hans Høegh, om hvordan det spøkes om at tv-serien «House of Cards» gir et godt bilde av hvilke mørke krefter som dominerer amerikansk politikk

Vi blir enige om å snakkes etter Trumps tale senere på kvelden, for å høre om sjefen hans var fornøyd med budskapet om massiv investering i infrastruktur, militæret, fjerningen av Obamacare og skattereform. Men i mylderet i Kongressen etter talen var det ikke mulig å få øye på republikaneren fra Kentucky med den norske stabssjefen. Etter gjentatte oppringninger kommer det en unnskyldende tekstmelding: Beklager folkens, det ble mye drama i dag på kontoret.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Huawei P10 førsteinntrykk
Vi deler våre førsteinntrykk av Huaweis nye toppmodell.
02:20
Publisert: