På en dag da Arbeiderpartiet gjør et svært dårlig kommunevalg med drøyt 8 prosentpoeng tilbakegang nasjonalt, og har enda større tilbakegang i storbyene, er den gamle Høyre-bastionen Stavanger et lyspunkt.

- Vi er glade for at det ser lovende ut for et politisk skifte i Stavanger. Det er på tide. Høyre har styrt i 24 år, siden faren min var ordfører, sier Aps ordførerkandidat Kari Nessa Nordtun (33) til DN på valgvaken på Tou Scene.

- Jeg ramlet litt inn i det. Jeg skulle jo være advokat, sier juristen lattermildt om sin raske politiske karriere.

Med 25,4 prosent oppslutning når alle stemmene er opptalt ble Arbeiderpartiet klart større enn Høyre med 24,4 prosent av stemmene i oljebyen. Ap har riktignok en tilbakegang på 3 prosentpoeng siden forrige valg, men Høyres nedtur er på 5,4 prosentpoeng. Høyre har denne denne gang hatt ulempen med å måtte skifte mannskap. Partiet har kjørt frem John Petter Hernes (60) som ordførerkandidat, etter at den profilerte sittende ordføreren Christine Sagen Helgø (51) avsto fra å ta gjenvalg.

Sterke småpartier

Vinnerne i Stavanger-valget er en gruppe småpartier, anført av Folkeaksjonen Nei til Mer Bompenger, som fikk 8,3 prosent av stemmene i oljebyen. Rødt, anført av profilen Mimir Kristjansson, endte med 3,7 prosent oppslutning. Miljøpartiet de grønne fikk 6,8 prosent.

– Vi må jo forhandle. Vi er langt fra å få dette til alene. Vi er nødt til å ha gode allianser, sier Nordtun.

Selv overtok hun som gruppeleder for Stavanger Ap for to år siden, etter en turbulent tid under forgjengeren.

I disse to årene har Ap bygget en rød allianse sammen med SV, Rødt og MDG.

- Vi fire har samarbedet godt i to år, sier Nordtun.

Slik som mandatfordelingen så ut mandag kveld, vil Ap i tillegg støtte fra et sentrumsparti eller FNB, som i Stavanger ofte har stemt med den røde blokken. Senterpartiet, som fikk 5,4 prosent oppslutning i Stavanger etter kommunesammenslåingen med landkommunene Finnøy og Rennesøy, kan trolig komme til å gå mer mot venstre med sin nye gruppe, håper Aps folk.

Faren er fornøyd

I et hjørne av valgvaken står faren hennes, tidligere Stavanger-ordfører og stortingsrepresentant Tore Nordtun.

- Ap ligger over landsgjennomsnittet i Stavanger. Til å være Stavanger er det utrolig bra. Dette er i Høyres høyborg, partiet har styrt byen siden jeg var ordfører, sier han.

Når han ser Aps kraftige fall nasjonalt, mener han det har sammenheng med større trekk i samfunnsutviklingen, der ensakspartier med det han kaller en propagandistisk stil vinner frem på bekostning av de gamle etablerte partiene. Han er ikke den som vil rope om skifte av partileder.

- Nei. Jeg synes Støre har gjort en god valgkamp, sier Tore Nordtun.

Han er glad på datterens vegne.

- Hun har alltid vært interessert i samfunnsutviklingen. Hun var med i Auf-bevegelsen. Fra da jeg så at hun overtok som gruppeleder, har jeg hatt tro på hennes sjanser som ordførerkandidat. Hennes store styrke er at hun er ordentlig, ser folk, og er opptat av hvordan samfunnet utvikler seg i et ideologisk perspektiv, sier han.

– Og nå blir det skolemat i Stavanger?

– Det får vi håpe!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.