Aldri før har så mange nytt så godt av så mye velstand og samarbeid, mener utenriksminister Børge Brende (H). Han advarer likevel mot å ta framgangen for gitt.

– Verdenshandelen er åttedoblet siden 1970. Antallet ekstremt fattige er halvert. Flere lærer å lese og skrive og er sikret god helse. Men kriseåret 2014 viser at utviklingen ikke er lineær. Vi kan ikke ta framgang for gitt, sa Brende i sin utenrikspolitiske redegjørelse for Stortinget torsdag.

Som eksempler nevnte utenriksministeren Russlands brudd på folkeretten i Ukraina, internasjonal terrorisme, konfliktene i Midtøsten og menneskesmuglingen over Middelhavet.

– Ikke siden andre verdenskrig har så mange mennesker vært på flukt. Vi må mobilisere for å unngå at tiår med fremgang for demokrati, menneskerettigheter, frihandel og internasjonalt samarbeid drives tilbake, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på Dn.no:

Flere unge ble uføretrygdet

Bremser investeringene

Norwegian stiger fem prosent, SAS faller tre prosent