Finansminister Siv Jensen hadde med seg rykende ferske anslag for veksten i norsk økonomi da hun tidligere i dag ankom regjeringens budsjettkonferanse i Hurdal.

– Veksten i bruttonasjonalproduktet (bnp) for Fastlands-Norge anslås i det materialet vi har med oss hit til i dag, til å doble seg fra 2016 til 2017. Fra 0,8 prosent til 1,6 prosent, sier finansminister Siv Jensen.

Ut av krisen

Både statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) mener at Norge nå er på vei ut av krisen som rammet landet på grunn av det kraftige fallet i oljeprisen.

– Norsk økonomi er fortsatt preget av nedgangen i oljeprisen. Vi er likevel på vei ut av den vanskeligste perioden, sier Siv Jensen.

Finansministeren tar utviklingen til inntekt for regjeringens økonomiske politikk.

– Veksten i norsk økonomi er på vei opp og arbeidsledigheten er på vei ned. Vi ser altså at den økonomiske politikken virker. Renten er på et rekordlavt nivå. Kronen er klart svakere enn før oljeprisfallet, og sammen med moderate lønnsoppgjør og lavere bedriftsbeskatning bedrer kronesvekkelsens norske bedrifters konkurranseevne og det letter omstillingen, konstaterer Siv Jensen.

Arbeidsledigheten

Erna Solberg og Siv Jensen mener det er klare tegn til at arbeidsledigheten faller.

Dette kan bli helt avgjørende for Høyre og Frp når valgkampen starter senere i år. Regjeringen har måttet tåle kraftig kritikk fra Arbeiderpartiet for manglende tiltak mot økt ledighet. Nå peker pilene andre veien.

– Både aku-ledigheten og den registrerte ledigheten er lavere enn for et år siden. Samtidig ser vi at oppgangen i den registrerte ledigheten har stoppet opp på sør- og Vestlandet, sier Siv Jensen.

Finansministeren sier at et klart mål for 2018-budsjettet er å legge til rette for økt sysselsetting i privat sektor.

– Nå skal vi jobbe med budsjettet for 2018 og vår fremste utfordring er å legge til rette for ny vekst og sysselsetting i privat, konkurranseutsatt sektor. Det er dit vi vil, at de ledige ressursene skal omstilles til den sektoren, ikke til offentlig sektor, sier finansministeren fra Frp.

Må velge

Selv om utsiktene for norsk økonomi ser lysere ut, vil budsjettkonferansen på Hurdalssjøen hotell bli tøff for regjeringens medlemmer.

Flere av statsrådene vil oppleve kutt i sine budsjetter.

– Vi må være forberedt for tøffere prioriteringer i statsbudsjettet. Hvis vi skal finne rom for å satse på de områdene vi vet gir resultater – som samferdsel, forskning, utdannelse og vekstfremmende skattereduksjoner – så må vi i større grad prioritere. Mer penger til noen områder betyr kutt på andre områder, sier Siv Jensen.

Hun ser stor mulighet i å effektivisere offentlig sektor.

 – Potensial til å både forbedre og effektivisere offentlig sektor er stort. Derfor vil det være noe av det vi kritisk vil gå igjennom på denne konferansen, sier Siv Jensen.

Skattekutt

Regjeringen har allerede forpliktet seg til å reduser selskapsskatten ytterligere i 2018 og kutte i skatten på arbeidende kapital.

– Er det rom for skattelettelser ut over skatteforliket?

– Nå er det opp til regjeringen å prioritere hva vi skal satse på i 2018-budsjettet. Vi skal gjennomføre den resterende delen av skattereformen som Stortinget har vedtatt. Jeg har et mål om å få på plass et offensivt skatteopplegg, sier Siv Jensen.

– Blir det en vanskelig budsjettprosess når så mye allerede er bundet opp?

– Norsk økonomi begynner å bli mye mer lik andre lands økonomi. Budsjettet handler om det vi politikere egentlig vet veldig godt at vi må gjøre, nemlig å prioritere. Da må vi bestemme oss for hva som er viktig og hva som er mindre viktig, sier Jensen til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Han har kanskje Oslos beste utsikt fra arbeidsplassen sin, men det er én hake
Halvor Jubskaas (56) jobber femti meter over bakken. Som kranfører er han med å bygge ut Møllers hage på Løren.
01:26
Publisert: