Kristin Skogen Lund (52) tvitret lørdag ettermiddag støtte til regjeringens enighet om å forby selvbestemt fosterreduksjon, eller såkalt tvillingabort.

Enigheten kom i forrige uke som resultat av regjeringsforhandlingene mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, og er nå en del av flertallsregjeringens Granavolden-plattform.

Forbudet mot at vordende mødre selv skal kunne bestemme å fjerne et av to eller flere fostre, i løpet av svangerskapets 12 første uker, ble regnet som en seier for KrF.

Motstanderne regner det som et alvorlig angrep på kvinners rett til selv å ta beslutning om abort frem til og med 12. uke av svangerskapet.

Fra NHO til Schibsted

Skogen Lund gikk nylig fra stillingen som direktør i NHO for å bli ny konsernsjef i Schibsted. Schibsted er Norges ledende mediekonsern, og eier både VG og Aftenposten.

Hun er mor til to tvillingpar på 16 og 19 år. I twittermeldingen lenket hun til et innlegg datteren Solaia Skogen Lund skrev på Si ;D, Aftenpostens ungdomssider, i sommer.

«Et relevant perspektiv på tvillingabort. Som dobbel tvillingmor har jeg fått dyp respekt for bånd det er vanskelig for andre å forstå», skriver Kristin Skogen Lund på Twitter.

Tweeten må tolkes som at hun støtter forbudet de fire partiene ble enige om i den nye regjeringsplattformen, der det står at «regjeringen vil fjerne åpningen for abort av en eller flere friske flerlinger (fosterreduksjon) i et svangerskap før grensen for selvbestemt abort. Utover dette gjøres det ikke endringer i abortloven».

– Jeg understreker at jeg har tvitret som privatperson fordi jeg synes debatten blir så unyansert. Utover det vil jeg ikke kommentere dette ytterligere, sier Kristin Skogen Lund til DN søndag.

Forstår ikke hva de gjør?

Solaia Skogen Lund (16) understreket i innlegget i Aftenposten at hun er for fri abort, men mener samtidig at det å fjerne ett av flere fostre er noe helt annet.

«Jeg tror ikke de som velger å abortere ett av flere fostre, forstår hva de gjør. Jeg tror ikke man kan forstå forholdet mellom tvillinger før man har en», skrev hun.

Hun mente også at konsekvensene er større dersom ett av flere fostre fjernes, enn ved en «vanlig» abort.

«Når man er gravid med et foster og velger å fjerne det, velger man å ikke få et barn. Når man derimot fjerner et av flere fostre, må et barn vokse opp med konsekvensen av det valget og går glipp av en livslang bestevenn man var ment å ha. Jeg vil ikke og kan ikke forestille meg et liv uten tvillingbroren min. Så må jeg spørre: Hvis foreldrene dine fortalte deg nå at du hadde en tvilling som ble fjernet, hvordan ville du følt deg da?».

Etter at Kristin Skogen Lund hadde delt datterens tekst på Twitter lørdag, meldte arbeidsminister Anniken Hauglie seg med kommentaren «Utrolig godt skrevet!» – også dette på Twitter.

Men innlegget fikk også en rekke kritiske kommentarer, der det blant annet ble etterlyst vitenskapelig dekning for sammenhengen mellom fosterreduksjon og angivelige skader på de spesielle båndene mellom tvillinger.

En innvending i Twitter-tråden er at det ikke er relevant å trekke inn tette bånd mellom to mennesker som har vokst opp sammen, i en debatt om å fjerne et av flere fostre. Til dette svarte Skogen Lund: «Jo, det er noe der. Har lest mye om dette og det er ikke så enkelt som du fremstiller det».

– Selvbestemmelsen er dømt til å svekkes hvis savnet av et embryo, som aldri fikk bli født, skal være et vektig argument, sier politisk redaktør Trine Eilertsen (til venstre) i Aftenposten. Her med Aftenpodden-makkerne Lars Molteberg Glomnes og Sarah Sørheim.
– Selvbestemmelsen er dømt til å svekkes hvis savnet av et embryo, som aldri fikk bli født, skal være et vektig argument, sier politisk redaktør Trine Eilertsen (til venstre) i Aftenposten. Her med Aftenpodden-makkerne Lars Molteberg Glomnes og Sarah Sørheim. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

Klarer du å bære frem ett barn …

«Klarer du å bære frem ett barn, klarer du to» sa KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad under partilederdebatten torsdag kveld, like etter at de fire partiene hadde presentert sin nye regjeringsplattform.

Ordene falt ikke i god jord, og Ropstad måtte ganske raskt gå ut og beklage uttalelsen.

Politisk redaktør Trine Eilertsen i Aftenposten snakket om saken i Aftenpodden, avisens podkast, på fredag. Hun mente Ropstad med formuleringen hadde pirket borti noe av det som gjør abortdebatten så eksplosiv.

– En del av abortdebatten handler jo også om at dette skal ikke du kvinne, som individ, den beslutningen er for stor til at du kan ta den. Du kan godt si at for meg går det ikke å få mer enn ett barn nå, i dette svangerskapet, så jeg ønsker å fjerne det ene. Det må du gjerne si, men det er ikke opp til deg å bestemme og du bør klare det. Og når det da kommer fra en mann, som ikke har hatt mensen en gang, da er det klart at da er det fyr i teltet, sa Eilertsen i Aftenpodden.

I en melding til DN søndag ettermiddag skriver Trine Eilertsen at innstramningen av muligheten for flerlingabort handler om mye mer enn forholdet mellom tvillinger som har vokst opp sammen.

– Det handler også om trillingsvangerskap, som det er knyttet høy risiko til. Og det handler om kvinners kontroll over egen kropp frem til uke 12. Selvbestemmelsen er dømt til å svekkes hvis savnet av et embryo, som aldri fikk bli født, skal være et vektig argument. I forlengelsen av det kan vi møte enebarnet, som mener et potensielt søsken aldri skulle blitt abortert. Det blir en vanskelig form på denne debatten, skriver Eilertsen.

VGs politiske redaktør Hanne Skartveit er mer på linje med Kristin Skogen Lund. I en kommentar lørdag avviste hun blankt Ap-leder Jonas Gahr Støres beskrivelse av at forbud mot tvillingabort er et massivt angrep på kvinnens rett til selvbestemmelse.

«Dagens abortlov har overskriften 'Lov om svangerskapsavbrudd'. Tvillingabort handler ikke om å avbryte et uønsket svangerskap, men om å gå inn og fjerne ett av to friske fostre, og deretter fortsette svangerskapet med den som blir igjen», skrev Skartveit i VG.

– Allerede i dag vil flerlingsvangerskap med medisinsk risiko, eller der kvinnens livssituasjon blir vanskelig, eller der det er helsemessige forhold ved kvinnen selv, komme inn under abortlovens paragraf 2 – som handler om kriterier for senabort. Selvbestemt tvillingabort omhandler svært få tilfeller. De blir dessuten så langt jeg vet gjennomført etter uke 12. Derfor ville det vært naturlig dersom disse allerede i dag var under nemndbehandling, sier hun til DN søndag.

Skartveit understreker hun at hun hele sitt liv har vært en varm forsvarer av dagens abortlov og kvinners rett til selvbestemmelse.

– Derfor synes jeg det er synd at så mange på begge sider setter hele abortloven i spill – både Erna Solberg og Kjell Ingolf Ropstad på den ene siden og Jonas Gahr Støre og Arbeidspartiet på den andre, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs politiske redaktør: Dette er de mest naturlige postene for KrF i regjering
01:57
Publisert: