Nå bekrefter Skatteetaten at opplysningen de fikk om husleie var avgjørende for svaret SMK fikk. En opplysning som det nå er kjent at ikke stemte for Ropstads del. For at Ropstad statsrådsleilighet ikke skulle utløse skatteplikt, var det en forutsetning at han betalte husleie på hjemstedet, altså til foreldrene i Agder.
– Det presiseres i uttalelsen at pendlerboligen må innebære en merkostnad for arbeidstageren, og at han eller hun må være i en merkostnadssituasjon. I det ligger at man må disponere bolig på hjemstedet og ha utgifter til denne, sier seksjonssjef Lene Ringså i juridisk avdeling i Skatteetaten til Aftenposten.
Statsministerens kontor har tidligere uttalt at de tolket svaret fra Skatteetaten som at Ropstad ikke behøvde å betale husleie på hjemstedet for å unngå skatteplikt.
Ifølge Aftenpostens egne beregninger har Kjell Ingolf Ropstad betalt minst 680.000 kroner for lite i skatt. I tillegg kommer mulig 140.000 kroner i trygdeavgift og tilleggsskatt.
Det forteller Aftenposten, som tidligere har avslørt hvordan KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad tok aktive grep for å unngå skatt på sin statsrådbolig.
Ifølge avisas regnestykke er den totale leieverdien av KrF-lederens pendlerboliger på 2,1 millioner kroner. Men Ropstad har bare rapportert 365.000 kroner. 1,75 millioner ekstra skulle dermed vært plusset på partilederens inntekt, og han hadde måttet betale 680.000 kroner mer i skatt.
Møter pressen for andre gang
KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad møter pressen igjen lørdag etter Aftenposten-avsløringene om at han tok aktive grep for å unngå skatt på statsrådsboligen sin. Lørdagens pressemøte klokka 14 blir Ropstads andre siden det ble kjent at han har unngått å betale skatt ved å oppgi at han har hatt boutgifter til foreldrenes hus.
Også fredag formiddag holdt Kjell Ingolf Ropstad et pressemøte. Der beklaget han og innrømmet at han hadde gjort feil, og han sa at han ville fortsette som både partileder og statsråd.
Til Statsministeren kontor rapporterte Ropstad at han hadde boligutgifter på sine foreldres hus, men i virkeligheten betalte han ikke en krone. Ropstad hadde inngått en avtale med sine foreldre om å dekke faste utgifter, men det skjedde ikke.
Ropstad har hatt gratis pendlerbolig fra 2010 til 2020, og Skatteetaten har slått fast at politikere som bor gratis hjemme, må betale skatt av fordelen av å ha gratis pendlerbolig.
KrF-lederen skattet i 2019 av statsrådsboligen han bodde i, men i 2020 tok han aktive grep for å unngå å måtte betale skatt av leiligheten.
Det gjorde at Ropstad unngikk å betale skatt av fordelen av statsrådsboligen på en verdi på 450.000 kroner.
– Jeg skulle ha meldt fra til Statsministerens kontor at jeg likevel ikke betalte utgiftene, sa Ropstad under fredagens pressekonferanse.
Sentrale ledd i partiet orientert
Flere lokallagsledere i KrF har siden den gang uttrykt stor skuffelse over lederen sin, og noen har ytret ønske om en ledelsesdebatt. Gruppeleder Erik Næs i Skien KrF har sagt at han ikke lenger har tillit til partilederen, og ifølge avisa Dagen satt Vestland KrF fredag kveld i et hastemøte hvor Ropstad var tema.
Ropstad har også fått sympati og støtte fra flere, blant annet fylkeslederne i Møre og Romsdal og i Rogaland.
Blant KrFs partiledere og statsråder er det i tillegg til Ropstad selv foreløpig kun partiets andre nestleder, Ingelin Noresjø, som har uttalt seg om Ropstad-saken.
Til Vårt Land fredag sa Noresjø at både hun og sentrale ledd i partiet har vært orientert om at det ville komme nyheter knyttet til Ropstads boligsak.
Solberg kjent med saken gjennom innsynsbegjæring
Statsminister Erna Solberg (H) ble først kjent med saken søndag eller mandag denne uken i forbindelse med at Aftenposten sendte innsynsbegjæringer til Statsministerens kontor (SMK).
Også hun måtte fredag svare på en lang rekke spørsmål fra pressen om saken. På direkte spørsmål om hvorvidt Solberg har tillit til Ropstad som statsråd, svarte hun slik:
– Jeg opplever at han er oppriktig lei seg for det som har skjedd og at det gikk i glemmeboken da han trodde det ikke betød noe. Vi må være forsiktige med slike ting.
I kontakt med Skatteetaten
Avsløringen fredag kom i tillegg til tidligere opplysninger om at Ropstad var folkeregistrert hos foreldrene i Agder, og på den måten fikk gratis pendlerbolig i Oslo.
Ropstad er i kontakt med Skatteetaten for å betale det han skylder. Økokrim meldte fredag at også de er i kontakt med Skatteetaten, som undersøker saken på vanlig måte.
Fredag ettermiddag opplyste Økokrim-sjef Pål Lønseth at dersom etaten finner det aktuelt, vil de ta kontakt med politiet. Dersom de gjør det, vil Økokrim og Oslo politidistrikt gjøre en vurdering av videre behandling.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.