– Vår pris vil bli tre-fire ganger høyere enn prisen på importert sprit. Det kan få store konsekvenser, i verste fall kan det bli nedleggelse av norsk potetspritproduksjon, sier administrerende direktør Ingeborg Flønes i Hoff sa.

    Det er Flønes' Hoff som er eneste norske (industrielle) produsent av 96 prosent renset sprit – i alt rundt 1,9 millioner liter årlig. Til det medgår rundt 21.000 tonn potetråvare – mest poteter som er for små eller skadde til å brukes som mat. I tillegg kommer «avskjær» og rester fra industriell produksjon som chips. 

Flønes regner også med et stort miljøproblem dersom sprit fra norsk potet blir en saga blott. 

 Ingeborg Flønes.
 Ingeborg Flønes. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Da går potetene over fra å være en innsatsvare i produksjon til å bli søppel. Bøndene risikerer å måtte pløye dette ned eller deponere på egen grunn, sier Hoff-sjefen.

Subsidiekutt

– Det er dumt å vrake norsk akevittproduksjon. Det er kultur, og viktig avsetning for potet, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Han vurderte først forslaget om å kutte spritstøtte som et forhandlingstriks i årets jordbruksforhandlinger – noe som kunne gis bort underveis. Vedum kan nesten ikke tro at Høyre og Fremskrittspartiet virkelig vil tvinge frem en endring der akevittråvaren ikke lenger blir norsk.

– Vi vil legge inn forslag om å få støtten inn igjen når Stortinget skal behandle landbruksoppgjøret, sier Sp-lederen.

Har råd

– Når en flaske akevitt koster rundt 400 kroner, regner jeg med at forbrukerne kan tåle fem-seks kroner ekstra for 0,7 liter, sier landbruksminister Jon Georg Dale.    

Han bekrefter at regjeringens opprinnelige forslag om å kutte prisnedskrivningstilskudd på kroner 9,50 per liter sprit nå blir lagt uendret frem til vedtak i Stortinget. 

 Dale sier han langt fra ønsker å ramme sterke norske merkevarer og regner med at produsenten også vil ønske å opprettholde disse.

– Men Frp har alltid turt å prioritere. Når det må prioriteres, er det ikke mulig å prioritere alt opp, sier Dale.  

Løitens export Aquavit.
Løitens export Aquavit. (Foto: Løiten)

  Den dominerende akevittprodusenten Arcus kjøper det alt vesentlige av Hoffs spritproduksjon. Konserndirektør Per Bjørkum i Arcus vil ikke kommentere oppgjør og økt import. Men ifølge prospektet ved børsnotering i fjor har Arcus ingen plikt til å kjøpe norsk.

Oppgjør

Det var tirsdag ettermiddag det ble brudd i årets jordbruksforhandlinger mellom staten og næringsorganisasjonene. Fast praksis er da at statens siste formelle tilbud da blir lagt frem som regjeringens forslag til vedtak i Stortinget.

Ifølge statsråden er dette statens tilbud av 5. mai, med en ramme på 410 millioner kroner, Det var her kuttet på i alt 18 millioner kroner i spritstøtte var tatt inn. Millionstøtten til produksjon av potetmel består i regjeringens forslag. 

 Bøndene krevde i utgangspunktet 1,4 milliarder kroner i årets oppgjør

– Underveis i forhandlingene signaliserte vi at vi var villige til å strekke oss til 550 millioner kroner ved en avtale, videre at en avsetning på 130 millioner til fond kunne omdisponeres til inntektsbringende fordeler for bøndene. Men disse økningene var ikke formelt fremlagte forslag og går ikke inn i det regjeringen legger frem stor Stortinget, sier Dale til DN.

      Allerede neste uke er det planlagt høring i Stortingets næringskomité om landbruksoppgjøret, inkludert spritstøtten. I regjeringens støttepartier sier KrFs næringstalskvinne Line Henriette Hjemdal at hun og partiet ennå ikke har avgjort hvordan de stiller seg til oppgjøret og spritstøtten. Venstre besvarte ikke DNs henvendelse om en kommentar torsdag.

       

 

      (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.