– Vi er blitt lurt, sier politikeren Alexandria Ocasio-Cortez (29) på scenen under South by Southwest i Austin i Texas.

Lørdag kom årets aller største trekkplaster til den populære teknologi- og musikkfestivalen. Salen var fylt til randen og hundrevis av deltakere ble stående igjen utenfor dørene. I Austin er mange av hennes unge og progressive velgere på venstresiden i politikken til stede.

Alexandria Ocasio-Cortez, kongressrepresentant fra Bronx i New York.
Alexandria Ocasio-Cortez, kongressrepresentant fra Bronx i New York. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

Samtalen handlet om at gapet mellom fattige og rike har økt og hvordan de rikeste amerikanerne har grepet makten ved hjelp av lobbyvirksomhet og store donasjoner til politikerne.

– Klasseskillet har blitt et verktøy for mektige personer og hindret resten av folket fra å ta kontroll, sier Ocasio-Cortez.

Eksperter sier klimapakken er mulig

På få måneder i Representantenes hus i Washington, D.C. har Ocasio-Cortez rukket å bli den nest mest fulgte politikeren på Twitter etter president Donald Trump. I februar la hun og den erfarne demokraten Ed Markey frem «Green New Deal» – en moderne versjon av reformpolitikken «New Deal» på 1930-tallet – en omfattende stimulansepakke for å håndtere klimaproblemer og økonomisk ulikhet på bare ti år. Kritikere mener planen er for ambisiøs.

Men i en artikkel i The New York Times har flere anerkjente forskere gått ut med uventet støtte: Teknologien finnes for å gjennomføre hele planen, men den politiske viljen mangler. Dog trengs det 20 år, ikke ti.

Ocasio-Cortez tviholder på politikken om å gjøre USA klimanøytralt på ti år.

– Å si at det ikke er mulig, er en fornektelse. Dette viser at vi kan få det til om vi vil det, sier hun på scenen i Austin.

Les om DNs møte med Alexandria Ocasio-Cortez før mellomvalget til Kongressen i fjor høst: Ocasio-Cortez (28) er demokratenes nye yndling: Nå mener hun Senatet er i spill

I Kongressen var Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, tidlig ute med å love at planen skal til votering, men det er lite trolig at den går gjennom. Selv den demokratiske lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, har omtalt planene som «grønne drømmerier».

Ocasio-Cortez gir seg ikke:

– Bare tanken på at det største hinderet er å finne politisk vilje er det mest pinlige vi har opplevd på lang tid i Washington.

«Hun avvæpner motstanderne»

I salen er studentene Nura Salhadar (22) og Samia Paghestani (20) oppglødd etter opptredenen.

– Hun avvæpner motstanderne, sier Paghestani om forbildet deres.

Nura Salhadar (til venstre) og Samia Paghestani er oppvokst i Texas på grensen til Mexico og studerer ved Universitetet i Austin. De er oppglødd etter opptredenen til Ocasio-Cortez og vil delta i grasrotbevegelsen.
Nura Salhadar (til venstre) og Samia Paghestani er oppvokst i Texas på grensen til Mexico og studerer ved Universitetet i Austin. De er oppglødd etter opptredenen til Ocasio-Cortez og vil delta i grasrotbevegelsen. (Foto: Johannes Worsoe Berg)

Begge to har syriske foreldre og er oppvokst i Bronxville i Texas, på grensen til Mexico.

– Det er oppløftende å høre henne snakke. Så mange folk er fylt av frykt, spesielt i måten politikerne har messet om terrorfaren og mot innvandring. Hun minner oss på at velgerne har mye makt og kan bruke det i en grasrotbevegelse, sier Salhadar.

På en mindre scene i Austin var også demokratenes presidentkandidat Elizabeth Warren innom lørdag.

Ordstyreren stilte Warren et spørsmål om den unge demokraten fra Bronx i New York:

– Ocasio-Cortez: «Overhyped or underhyped»?

– En helt rettferdig hype, svarte Warren.

Senator Elizabeth Warren fra Massachusetts har lansert kandidatur til å bli demokratisk presidentkandidat ved valget i 2020. I Austin gikk hun på scenen, hilste deretter på noen velgere, og forsvant.
Senator Elizabeth Warren fra Massachusetts har lansert kandidatur til å bli demokratisk presidentkandidat ved valget i 2020. I Austin gikk hun på scenen, hilste deretter på noen velgere, og forsvant. (Foto: Johannes Worsoe Berg)

Warren har skapt styr for et forslag om å innføre formuesskatt på private formuer over 50 millioner dollar – eller cirka 470 millioner kroner. Ifølge Forbes vil det drive inn 2750 milliarder dollar på ti år, selv om det bare gjelder for under 0,1 prosent av USAs innbyggere.

Warren skrev nylig i en Twitter-melding at pengene kan gå til å finansiere «New Green Deal» – selv om hun ikke har gitt støtte til forslagene i detalj. Hun omtaler seg selv som «tallnerd» og sier dataene hun får, viser en bred støtte til skatten:

– Mitt forslag vil skattlegge de 75.000 rikeste familiene i landet. Det er ikke bare en bred tilslutning blant demokratiske velgere, men de fleste republikanerne ville også ha stemt for det.

Også Starbucks-gründer Howard Schultz (65) vurderer å stille som presidentkandidat og stilte på en scene i Austin.

– Jeg vil stille som uavhengig kandidat fordi topartisystemet er ødelagt og dysfunskjonelt, sier den tidligere demokraten.

Reaksjonene har vært blandet: Fra beundring til politiske kommentatorer som Neera Tanden, leder for den venstreorienterte tenketanken Center for American Progress, som kalte kampanjen «motbydelig» og oppfordret til boikott av Starbucks.

– Jeg gir ikke en penny til en valgkamp for en fyr som vil hjelpe Trump til gjenvalg, skrev Tanden på Twitter, ifølge The New York Times.

Schultz sier han ikke stiller til valg om prognosene viser at det svekker muligheten til å slå Trump.

Ocasio-Cortez forsøker å distansere seg både fra pengeeliten og tradisjonelle politikere. Også forgjengeren til «Green New Deal» får gjennomgå:

– Vi later som om «New Deal» ikke var rasistisk. Politikerne som vedtok planen den gang trakk en rød linje utenfor svarte lokalsamfunn og gjenreiste bare det hvite USA. Det skapte et gap i velstanden mellom rike og fattige som vi sliter med i dag – mer enn noen gang, sier Ocasio-Cortez.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Alexandria Ocasio-Cortez ble intervjuet på scenen i Austin av kommentatoren Briahna Gray i magasinet The Intercept.
Alexandria Ocasio-Cortez ble intervjuet på scenen i Austin av kommentatoren Briahna Gray i magasinet The Intercept. (Foto: Johannes Worsøe Berg)
Så enkelt kapret DN Sophie Elises mobilnummer
Mobilkapring er den nye sikkerhetstrusselen, som kan frarøve deg ditt digitale liv og identitet.
03:19
Publisert: