Etter det DN erfarer planlegger statsminister Erna Solberg (H) å bytte ut flere statsråder i regjeringen kommende tirsdag.

Slik kabalen så ut søndag ettermiddag, lå det ifølge DNs opplysninger an til at olje- og energiminister Tord Lien (Frp) er en av statsrådene som kan bli byttet ut. DN får opplyst at planen kan endre seg før tirsdagens statsråd. Det har skjedd før at planer må endres i siste øyeblikk på grunn av uforutsette hendelser eller at den helhetlige kabalen må gå opp.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Men søndag ettermiddag lå det ifølge DNs opplysninger an til at Frp-ordfører Terje Søviknes blir ny olje- og energiminister. 

Olje- og energiminister Tord Lien.
Olje- og energiminister Tord Lien. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Jeg kommenterer aldri slike spekulasjoner, sier Terje Søviknes til DN.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) skal være på vei ut, får DN opplyst. Nåværende statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Per-Willy Amundsen (Frp), kan bli ny justisminister, etter det DN forstår.  

Det lyktes ikke DN å få en kommentar fra Amundsen søndag.

Statsråd på tirsdag

Fredag kom det inn et nytt punkt på nyhetstjenesten NTBs langtidsprogram «Kongen holder Statsråd på slottet» tirsdag klokken 16, et uvanlig tidspunkt for beslutninger til statsrådet. Det holdes normalt fredager klokken 11. 

– Vi kommenterer ikke spekulasjoner, sier statssekretær ved Statsministerens kontor, Sigbjørn Aanes (H).

DN har ikke opplysninger om andre skifter enn de to, men det kan skje endringer helt frem til statsråd tirsdag. Det kan også komme endringer i andre departement.  

Trollmannen fra Os

Terje Søviknes (47) er den mest suksessrike ordføreren Frp har hatt. Etter 16 år som sjef i Os utenfor Bergen var han den eneste som viste fremgang ved valget i fjor. Da skrev DN at han og Fabian Stang var aktuelle som statsråder. Stang kom tidligere i høst inn i regjeringen som statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet. Nå ligger det an til at det blir Søviknes som får en plass ved Kongens bord. 

 I 2001 var han andre nestleder i Frp og sett på som den mest aktuelle arvtageren til Carl I. Hagen. Men han valgte å trekke seg fra alle rikspolitiske verv da det ble kjent at han hadde hatt sex med en 16-årig jente på en fest etter et landsmøte i Fremskrittspartiets ungdom. Han har i over ti år vært ønsket tilbake av partiledelsen, har deltatt på alle landsmøter siden 2003 og ble for to år siden igjen innvalgt i sentralstyret. 

På korstog

Statssekretær Per-Willy Amundsen (45) fikk i høst førsteplassen på Troms Frps stortingsliste etter å ha sittet på Stortinget siden 2005. Der var han blant annet innvandringspolitisk talsmann med en rekke kontroversielle utspill. Christian Tybring-Gjedde foreslo ham som ny nestleder i partiet. Før tragedien 22. juli 2011, i mars samme år, skrev Amundsen på sin Facebook-side «Jeg frykter at et nytt korstog blir nødvendig» og beskyldte mediene for «multikultipropaganda». I 2007 sa han til Frps nettside at «Dersom økningen i innvandringen fra ikke-vestlige land bare fortsetter i samme sporet som nå, kan følgene blir dramatiske. Innen ikke altfor mange år risikerer vi i verste fall at Norge opphører å være et demokrati og at norske kjerneverdier som ytringsfrihet, toleranse og respekt for enkeltmennesket forsvinner.»

Harrytassen fra Harstad

Da den rødgrønne regjeringen i 2007 henviste til en praksis etablert av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) var Amundsen svært kritisk overfor VG: «Ved at Norge nå følger FN på denne måten, så blir det tilnærmet et slaveri». 

Som miljøpolitisk talsmann gikk han imot nestleder Ketil Solvik-Olsens ønske om å anerkjenne klimaendringer som menneskeskapte. Til DN sa han at «klimafantaster har erstattet Marx med CO2.»

Siden 2013 har han vært statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet i tospann med høyremannen Paul Chaffey. I et lødig intervju med DN for to år siden ble han omtalt som «harrytassen fra Harstad», som motsetning til Chaffey, «Preben fra Bærum».

Endringer siden 2013

Erna Solberg har siden hun ble statsminister i 2013 bare endret mannskapet én gang, i midten av desember for ett år siden. Da ble Vidar Helgesen (H) flyttet fra jobben som stabssjef og statsråd med ansvar for EU og EØS ved Statsministerens kontor, til Klima- og miljødepartementet der han erstattet statsråd Tine Sundtoft (H). Linda Hofstad Helleland (H) erstattet Thorhild Widvey (H) som kulturminister. Elisabeth Vik Aspaker (H) ble europaminister og Per Sandberg (Frp) overtok som fiskeriminister. Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) måtte gå av til fordel for Anniken Hauglie (H). Sylvi Listhaug (Frp) gikk av som landbruksminister, ble erstattet av Jon Georg Dale (Frp), og fikk jobben som innvandrings- og integreringsminister. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.