Wall Streets tre nøkkelindekser begynte ukens siste handelsdag på vinglete vis, men fra 17-tiden og utover stabiliserte hovedindeksene seg og steg stødig deretter.

Slik endte det for Wall Streets nøkkelindekser fredag:

  • Den bredt sammensatte S&P 500-indeksen steg 0,25 prosent
  • Teknologiindeksen Nasdaq Composite steg 0,95 prosent
  • Industritunge Dow Jones steg 0,08 prosent

I likhet med Nasdaq nøt teknologiaksjene nok en handelsdag preget av markant oppgang. Tungvekterne Meta, Amazon, Alphabet, Microsoft og Apple steg mellom 0,6 prosent og 3,6 prosent, med henholdsvis Amazon på topp og Microsoft på bunn.

Aller best gikk det for Tesla som har hatt en av sine beste børsuker noensinne.

Steg 1400 mrd.

Takket være blant annet overraskende gode resultater for fjerde kvartal steg Tesla-aksjen 30,98 prosent denne uken. Da aksjen tidligere fredag lå an til en oppgang på 33 prosent, skrev CNBC at dette lå an til å bli Teslas nest beste uke noensinne, like etter rekord-uken i mai 2013 da aksjen steg 40,72 prosent.

Teslas markedsverdi har på én uke steget med 1400 milliarder kroner, fra 4162 milliarder til 5562 milliarder kroner.

Tesla endte med en oppgang på 11 prosent og én aksje ble handlet til 177,9 dollar da Wall Street stengte fredag.

Også kredittkortselskapet American Express nøt en kraftig oppgang på ukens siste handelsdag. Aksjen steg 10,54 prosent etter at selskapets omsetningsanslag for 2023 viste seg å være bedre enn det analytikerne på forhånd hadde ventet.

Kredittkortselskapet antar at det vil øke omsetningen med 15 prosent i 2023 mot 2022. Wall Street-analytikerne hadde på forhånd ventet at selskapet ville vente en omsetningsvekst på 11 prosent i 2023, ifølge Marketwatch.

Intel stupte

Resultatsesongen fortsetter på Wall Street også denne uken. Torsdag, etter stengetid, var det teknologigitganten Intels tur. Men i motsetning til for eksempel Tesla, var det begredelige tall som lyste mot investorene i går kveld, norsk tid. Inntektene for mikrochip-produsenten har stupt 32 prosent det siste året.

Selskapet rapporterte et tap på rundt 6,6 milliarder kroner. En analytiker mener ifølge CNBC at selskapets resultat er mye verre enn ventet og beskriver det som en «historisk kollaps». Det siste året har Intel slitt med svak etterspørsel og svak utnyttelse av produksjonen.

Intel-aksjen endte til slutt med en nedgang på 6,4 prosent.

– Stopper opp

Det styrer mot grønne tall for Wall Street denne uken. Samtlige nøkkelindekser er opp over én prosent. Danske Banks sjefstrateg Anders Johansen sier markedene har vært preget av blant annet kvartalsresultater og gjenåpning i Kina.

– Selv om selskapene ikke har slått estimatene så mye som vanlig, har markedet stort sett tatt utsikter om kostnadskutt positivt.

Anders Johansen sjefstrateg i Danske Bank mener markedene har reagert positivt på kostnadskutt i selskaper og gjenåpning i Kina. Men tror det er optimistisk å håpe på både høy vekst og lave renter samtidig.
Anders Johansen sjefstrateg i Danske Bank mener markedene har reagert positivt på kostnadskutt i selskaper og gjenåpning i Kina. Men tror det er optimistisk å håpe på både høy vekst og lave renter samtidig. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Sammen med sterk bnp-vekst for USA i fjerde kvartal, drevet av nettoeksport og bygging av lager, har flere aktører valgt å legge vekt på positive utslag av gjenåpning i Kina og at energikrisen i Europa er avlyst for vinteren, ifølge Johansen.

Johansen trekker også frem at en rekke undersøkelser blant bedriftsledere, såkalte pmi-indekser, i USA, Tyskland og Euro-området er kommet denne uken.

– For USA er det de første tegnene på at utsiktene for sterke fall i økonomien stopper opp, sier han.

– Inflasjonen er tydelig på vei ned

– Hva har vi i vente til uken?

– Markedet vil være spesielt interessert i rentemøtene på onsdag og torsdag. Det blir nok ikke en overraskelse at det blir 0,25 prosentpoeng i USA og 0,5 prosentpoeng i Europa.

Johansen mener det blir mer spennende å følge med på hva sentralbankene sier om utsiktene fremover.

– Inflasjonen er tydelig på vei ned og markedet har i stor grad priset inn at rentene skal ned i USA allerede i andre halvår og spesielt i 2024. Det sa ikke Fed sist. ECB var veldig haukaktig sist. Siden det har det vært litt usikkerhet om de fortsatt står ved det, sier han.

Neste uke kommer også forventningsindeksen ISM, samt sysselsettingstall fra USA, også kjent som «non-farm payrolls».

Det samme gjør kvartalsrapportene fra selskaper som General Motors, McDonald`s, Meta, Apple, Alphabet, Amazon, Ford og Starbucks, skal alle rapportere gevinster og spå om fremtiden.

– Begynt veldig positivt

2023 har foreløpig ikke vært et uår, skal man tro sjefstrategen.

– Markedet har begynt veldig positivt. I stor grad prises det nå inn en myk landing og flere trekker frem «goldilocks» som betyr god vekst og lav eller fallende rente. Det virker fortsatt optimistisk at man skal få både en myk landing og samtidig fallende renter når ledigheten fortsatt er på historisk lave nivåer, sier han.

Fremover mener Johansen at høyere inflasjon, skuffende rapportering eller mer haukaktig sentralbanker kan ødelegge positiviteten noe. Sjefstrategen mener markedet er inne i en usikker periode.

– Vi skal heller ikke glemme Russland og krigen i Ukraina. Nå skal USA, Tyskland og Norge sende stridsvogner til Ukraina. Det kan nok være Putin føler dette ekstra truende når nå også gassprisene har falt mye og presset på Europa er blitt mindre, sier han.

Johansen sier at gjenåpningen i Kina kan prege markedene negativt dersom det viser seg at det går saktere enn forventet og skaper problemer for befolkningen.

– Så lenge det positive sentimentet fortsetter vil vi nok se at markedet smir og vi venter at markedet for å hente penger i både rente og aksjemarkedet vil fortsette å gå på høygir så lenge vinduet er åpent, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.