I en sak fredag skriver E24 om Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseths ansettelse av Yvonne Fosser som hr-direktør i det statlige selskapet i 2015.

Nettstedet omtaler de tidligere kollegene i HP Norge som venninner, og viser blant annet til at de er avbildet på reise, skitur og middager sammen, samt at Fosser i et Facebook-innlegg har omtalt Traaseth som «venn».

Per Otto Dyb, tidligere styreleder i Innovasjon Norge.
Per Otto Dyb, tidligere styreleder i Innovasjon Norge. (Foto: Aleksander Nordahl)

Til DN fredag ettermiddag opplyser daværende styreleder Per Otto Dyb i Innovasjon Norge at har var kritisk til ansettelsen i 2015.

– Styret var formelt sett ikke med i prosessen. Jeg ble imidlertid orientert, og uttrykte overfor Traaseth at jeg var skeptisk til å ansette Fosser, da det fort kan bli problematisk med så tette relasjoner mellom adm. dir og hr-direktør, skriver daværende styreleder Per Otto Dyb i Innovasjon Norge en melding.

Han har også uttalt dette til NRK fredag.

Dyb trakk seg som styreleder tidligere i år etter at han ble stanset da han ville fjerne Traaseth som administrerende direktør.

«Lovlig og ryddig»

Anita Krohn Traaseth har ikke besvart DNs henvendelse fredag. Kommunikasjonsdirektør Kristin Welle-Strand i Innovasjon Norge svarer slik i en epost:

– Vi har til E24 dokumentert både en lovlig og ryddig prosess rundt Traaseths rekruttering av ledergruppe, og derav Fosser. Det har vært helt ordinære ansettelsesprosesser. At E24 og andre fortsatt velger å forholde seg til spekulasjoner rundt denne tre år gamle rekrutteringen hvor et eksternt rekrutteringsfirma ble benyttet og ingen regelverk, praksis eller rutiner er brutt, tar vi til orientering. At både Traaseth og Fosser har jobbet i HP Norge er velkjent informasjon, skriver hun.

På spørsmål fra DN om Traaseth kjenner seg igjen i Dybs beskrivelse, viser kommunikasjonsavdelingen til forrige svar.

Jobbet sammen

Jobben som hr-direktør ble offentlig lyst ut, i motsetning til mange andre lederstillinger i Innovasjon Norge.

DN fortalte tidligere i uken at de fleste av direktørstillingene ikke har vært lyst ut under Traaseth. 89 andre søkte på den samme stillingen. Innovasjon Norge er et særlovsselskap som ikke plikter å lyse ut stillinger, slik det vanligvis er i det offentlige.

DN har fått innsyn i søknaden til Fosser. Der skriver hun at hun har jobbet sammen med Traaseth i flere år og sier de samarbeider svært godt.

De to har vært kolleger i HP Norge (Hewlett Packard), der Traaseth var administrerende direktør og Fosser var hr-sjef.

Syv av de 90 søkerne til jobben ble invitert til intervju i regi av rekrutteringsselskapet Visindi, og to finalekandidater ble anbefalt.

Både Fosser og den andre kandidaten ble invitert til møte med ledelsen ved Traaseth og viseadministrerende direktør Toril B. Ressem. Både Ressem og Visindi anbefalte ansettelsen av Fosser, kommer det frem i dokumenter DN har fått innsyn i.

Ser på rutinene

Innovasjon Norges internrevisor skal gjennomgå ansettelsesrutinene i selskapet etter ansettelsen av Ferd-arving Katharina G. Andresen (23).

Hun fikk en deltidsstilling som ikke ble lyst ut etter å ha fått nei til internship i selskapet. Det ble gjennomført en administrativ ansettelse, noe som er tillat om det dukker opp et uforutsett behov.

Andresen fortalte om den ny jobben i Innovasjon Norge i et stort intervju med DN. Det var E24 som først omtalte at stillingen hennes ikke ble lyst ut.(Vilkår)

De var bare et hundretall som demonstrerte, men nazistene i Nordiske Motståndrörelsen har klart å sette dagsorden under «Almedalsveckan».
Seks av landets partier har i løpet av uken blitt enige om at den slags «voldsforherligende organisasjoner» bør
01:26
Publisert: