18-års aldersgrense for bruk av solarium ble innført allerede i 2012, men til nå har det ikke vært noe system for å kontrollere at dette blir fulgt. Alderskontrollen skulle egentlig ha trådt i kraft 1. januar 2016, men ble utsatt for å gi eierne av solstudioene bedre tid til å innrette seg etter de nye reglene.

– Alderskontroll er et minimum

Det er ikke lov å tilby solarium til personer under 18 år ettersom overdreven soling, både utendørs og i solarium, gir økt risiko for hudkreft, spesielt hvis solingen skjer i ung alder.

– Det er på høy tid at solstudioene nå skal begynne å håndheve aldersgrensen, sier Anne Lise Ryel i Kreftforeningen, og viser til en undersøkelse hvor det kom frem at åtte av ti er under 18 år første gang de bruker solarium.

– Når vi vet at risikoen for hudkreft øker jo mer solarium vi tar, er det viktig å ta i bruk flere virkemidler, ikke minst for å begrense bruken blant unge. Alderskontroll er derfor et minimum av hva som må gjøres, sier Ryel.

Må vise legitimasjon

Fra 1. januar må alle solstudioene ha et system for å kontrollere aldersgrensen. Det kan skje gjennom vising av legitimasjon, betjening kombinert med elektronisk registrering, bank-ID eller lignende løsninger.

– Verdens helseorganisasjon har slått fast at solarium er kreftfremkallende. Vi vet at risikoen for hudkreft øker jo tidligere man starter solingen. Jo mer man bruker solarium, jo høyere er risikoen, sier seksjonssjef i Statens strålevern Tone Mette Sjømoen til NRK.

Bekymret

Solstudioene må selv sørge for at de har et system for alderskontroll. Anne Lise Ryel i Kreftforeningen er redd det kan bli lett å omgå det nye systemet.

– Vi er spent på om ordningen vil fungere etter hensikten. Vår frykt er at systemene som skal innføres, blir lette å omgå. Vi forventer derfor at myndighetene fører tilsyn og kontrollerer at systemene for alderskontroll fungerer. Hvis systemene bidrar til at barn og unge ikke bruker solarium, kan det bety færre tilfeller av hudkreft i årene fremover, sier Ryel. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.