Arbeiderpartiet klimapolitiske talsperson Espen Barth Eide åpner for å diskutere leterefusjonsordningen, som gir milliarder til oljeselskapene.

– Vi kan ikke frede oljepolitikken, sier Espen Barth Eide i Arbeiderpartiet til Klassekampen.

I dag tar staten 78 prosent av regningen for oljeselskaper som leter etter olje uten å gå med overskudd. I 2017 ble det utbetalt i alt 3,3 milliarder i leterefusjon, viser tall fra Skatteetaten.

Ordningen har gjort det lettere å lete for mindre oljeselskaper og medført betydelig halehengproduksjon fra modne felt samt nyoppdagelser.

– Skolen har sviktet

– Vi må ha en diskusjon om den politikken vi har hatt til nå, er den riktige framover. Vi skal gi forutsigbarhet for bransjen, men flere og flere økonomer sier at vi har en litt for aktivistisk leterefusjonsordning, ikke bare på klimasiden, men også i forhold til fremtidig avkastning, sier Eide.

Topper i oljenæringen gikk i forrige uke hardt ut mot ungdomspartiene som vil avvikle oljenæringen innen 2035 og skrote leterefusjonsordningen.

Saken fortsetter under bildet

Her fra Johan Sverdrup-feltet, som klargjøres for produksjonsstart i 2019.
Her fra Johan Sverdrup-feltet, som klargjøres for produksjonsstart i 2019. (Foto: Marie von Krogh)

Til Dagens Næringsliv sa oljeservicetopp Ståle Kyllingstad at han er «svært sjokkert» over at særlig AUF ikke har skjønt hvor mye oljenæringen betyr for norsk økonomi.

Han mente skoleverket har sviktet fundamentalt når så mange unge ikke har forstått betydningen av oljesektoren for norsk økonomi.

Saken fortsetter etter videoen

Det er kun to av ungdomspartiene som ikke vil legge ned oljenæringen så fort som mulig. Hva er det disse ungdomspolitikerne ikke har forstått?
01:44
Publisert:

Fallende etterspørsel

– Det er en ukledelig arroganse å antyde at ledere av viktige ungdomsorganisasjoner ikke skjønner at olje har bygd mye velstand. Det skjønner de, men de ser også hvilken retning dette går i og anbefaler å ta tak i dette nå. Det bør næringen forholde seg til og være med på en opplyst diskusjon om, sier Eide.

Norge må forberede seg på at oljens andel av rikdommen blir mye lavere i fremtiden, påpeker Eide.

– Vi kan komme dit ved å slutte å produsere, og det mener ikke jeg, eller ved at vi ser skriften på veggen: at etterspørselen ikke vil være der, sier han til Klassekampen.

Barth Eides kommentarer møter vantro og bekymring blant politiske kolleger på høyresiden.

«Dypt bekymret»

Stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø (H) i finanskomiteen påpeker at leterefusjonsordningen er avgjørende for å opprettholde aktiviteten og arbeidsplassene langs kysten, og bringer enorme summer inn i statskassen.

Saken fortsetter under bildet

Aleksander Stokkebø er blant de yngste på Stortinget og vara for Bent Høie.
Aleksander Stokkebø er blant de yngste på Stortinget og vara for Bent Høie. (Foto: Tommy Ellingsen)

- Vi er dypt bekymret over at Ap forlater den ansvarlige linjen for vår største næring. Johan Sverdrup ble funnet på grunn av ordningen og under oljeprisfallet reddet den mange jobber og familiers økonomi, ikke minst i mitt hjemfylke Rogaland, sier Stokkebø til DN.

Han presiserer også at leterefusjonsordningen ikke er en skattesubsidie slik mange påstår, men en forskuttering av noe oljeselskapene likevel kunne ha trukket fra på skatten etter hvert, på lik linje med andre selskaper i Norge.

«Slag under beltestedet»

Frps energipolitiske talsmann Terje Halleland, stortingsrepresentant fra Rogaland, kaller utspillet til Ap et slag under beltestedet på industrifolk i LO og hele Norge.

Saken fortsetter under bildet

Terje Halleland, Frp.
Terje Halleland, Frp. (Foto: Nesvold, Jon Olav,/NTB scanpix)

– Jeg synes det er fryktelig skuffende at det gamle industripartiet Arbeiderpartiet kan være så lite nyanserte. Dette er retorikk vi hører fra MDG og SV, sier Halleland til NTB.

Han sier dette er en næring som hele Norge har nytt godt av og at det er mange eksempler på feltutbygginger som aldri ville blitt noe av, hadde det ikke vært for leterefusjonsordningen.

- Et eksempel er Fenja. Det feltet kostet cirka to milliarder i refusjon, men gir oss 16–17 milliarder tilbake, påpeker han.

Halleland garanterer at det ikke blir noen endringer i leterefusjonsordningen så lenge dagens regjering har makten.

– Holder LO for narr

– Espen Barth Eide har holdt LO for narr i to år, men nå er katta ute av sekken, sier Høyres energipolitiske talsmann Stefan Heggelund til NTB.

Saken fortsetter under bildet.

Oslo. 05.01.16. Stefan Heggelund - høyrepolitiker. Han vil etablere en belønningsordning for at kommunene skal få unge arbeidsløse til å stå opp om morgenen. Foto: Elin Høyland ---
Oslo. 05.01.16. Stefan Heggelund - høyrepolitiker. Han vil etablere en belønningsordning for at kommunene skal få unge arbeidsløse til å stå opp om morgenen. Foto: Elin Høyland --- (Foto: Elin Høyland)

Han mener Ap har drevet med dobbeltkommunikasjon.

– Når Eide har snakket med tillitsvalgte i LO om petroleumsnæringen, så har han sagt at det skal være stabile rammevilkår. Når han har snakket med andre, sier han at oljealderen er forbi. Det han framfører i Klassekampen i dag, vil ødelegge rammevilkårene for norsk sokkel. Her forlater Arbeiderpartiet industrien, sier Heggelund.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sover femten netter på gaten for å kjøpe en vin til 50.000 kroner
7. februar slipper Polet rundt 446 forskjellige burgundere fordelt på 29 500 flasker. Den dyreste koster opp mot 50.000 kroner.
01:24
Publisert: