Trond Giske gikk av som nestleder i Arbeiderpartiet søndag.

Giske trekker seg som følge av varslingssaker mot ham fra en rekke kvinner i og utenfor Arbeiderpartiet.

Mandag samlet partileder Jonas Gahr Støre sentralstyremedlemmene til et møte om Giske.

– Jeg støtter denne avgjørelsen, det er en riktig og nødvendig beslutning, sier Støre om Giskes beslutning om å gå av som nestleder søndag.

– Dokumentasjonen underbygger varslernes historier, sier Støre.

Støre møter pressen sammen med partisekretær Kjersti Stenseng på Aps partikontor på Youngstorget i Oslo mandag ettermiddag.

Trond Giske gikk av som nestleder i Arbeiderpartiet søndag etter en rekke varslingssaker om upassende oppførsel mot kvinner i og utenfor partiet.
Trond Giske gikk av som nestleder i Arbeiderpartiet søndag etter en rekke varslingssaker om upassende oppførsel mot kvinner i og utenfor partiet. (Foto: Kristin Svorte)

– Et historisk veiskille

Det handler ikke i første rekke om jus, men om tillit, sier Støre om hvorfor han mener Giske måtte trekke seg.

Blant årsakene Støre trakk frem til at han har mistet tilliten til Giske, var at det er stor forskjell i alder på noen av sakene om Giske det er varslet om.

– I noen av varslene handler det om episoder mellom unge kvinner og en mann i førtiårene. Det skaper igjen situasjoner som utsetter den unge for press og begrenset handlefrihet, sier Støre.

Jonas Gahr Støre snakket også om hvordan Metoo-kampanjen har ført til store endringer. Han beskrev det som noe som vil stå igjen som et «før og etter» i historien.

— Det er et historisk veiskille, sier Støre om kampanjen og utdyper:

— Vi skal ta det på det største alvor. Atferd som alt for lenge fikk passere av ulike årsaker, har kommet til syne. Det er krevende for flere, men det at det er krevende skal ikke skygge for at vi gjør det enda tryggere for kvinner i vårt parti å engasjere seg, sier Støre og legger til:

— Ingen skal oppleve seksuell trakassering i Arbeiderpartiet.

Ba Giske om å trekke seg

Støre fikk flere spørsmål om detaljer i varslene under pressekonferansen.

— Vi skal konkludere hver enkelt sak i dialog med varsleren. Men det jeg vet nå, mener jeg ikke er forenlig med tillitsvervet som nestleder, sier Støre.

Giske har fått mulighet til å komme med en skriftlig kommentar til varslene denne uken, opplyser Støre. Foreløpig har han uttalt seg om varslene til partiledelsen muntlig.

Det var mandag 1. januar at Ap-leder Jonas Gahr Støre ba Giske om å si fra seg nestledervervet.

Etter det DN kjenner til fattet Støre beslutningen basert på det totale omfanget av saker. Ut fra det som allerede var kommet frem, hadde ikke Støre lenger tillit til Giske.

DN kjenner også til at dersom ikke Giske hadde trukket seg søndag, ville Støre gitt sentralstyret beskjed om at Giske ikke har partilederens tillit på sentralstyremøtet mandag.

— Mange er frustrerte, sier Støre på spørsmål om stemningen i Arbeiderpartiet etter valgnederlaget og Giske-saken.

Åpner for comeback

Partilederen mener Giske kan komme tilbake og at partiet skal ta godt vare på ham:

– Trond Giske kan ikke ha den tillit som er påkrevd for å være nestleder i Arbeiderpartiet. Trond skal komme tilbake til Stortinget. Alle har mulighet til å opparbeide seg tillit som har gått tapt. Vi skal ta imot ham på en skikkelig måte, sier Støre.

Dagens Næringsliv publiserte onsdag 13. desember den første saken om at partiledelsen hadde fått «henvendelser om flere saker om oppførselen til Aps nestleder Trond Giske».

Snøballen har siden rullet, og søndag trakk altså Giske seg fra nestledervervet i Arbeiderpartiet.

— Jeg har ikke rett til å unnskylde det noen har gjort mot andre. Jeg har rett til å uttale meg om tillit. Og det må være mulig å opparbeide seg tillit. Å si at tillit er tapt for alltid, er et menneskesyn jeg ikke mener vi bør ha, sier Støre.

«Belastningen er blitt for stor»

– I dag er det Jonas som snakker for alle, sier Anniken Huitfeldt, leder i Aps kvinnenettverk og stortingspolitiker i utenriks- og forsvarskomiteen.

Hun vil ikke svare på om hun ser noen mulighet for at Trond Giske kan komme tilbake i viktige verv.

– Det var full enighet og samstemmig oppslutning om partilederens fremgangsmåte, sier Ap-sentralstyremedlem Lise Christoffersen til DN på vei ut fra møtet.

Raymond Johansen og Else-May Botten ønsket ikke å kommentere innholdet i møtet.

– Nå skal Jonas gjøre rede for dette, sa Johansen.

Trond Giske skrev følgende på sin Facebook-side søndag kveld:

– Hovedgrunnen til at jeg gjør dette, er at det er umulig for meg og familien å fortsette å stå i det presset vi har vært under de siste ukene. Belastningen er blitt for stor, og det rammer aller mest de jeg er mest glad i, og som ikke selv har valgt et liv i politikken. Det er svært tungt for dem å oppleve det bildet som tegnes av meg, dag ut og dag inn.(Vilkår)

Derfor vil ikke Giske innrømme at Støre ba ham gå
Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør i DN, kommenterer kampen om sannheten, som har oppstått etter at Trond Giske trakk seg som Arbeiderpartiets nestleder.
01:48
Publisert: