– Færre asylsøkere ved grensen vil igjen åpne for flere kvoteflyktninger, sa migrasjonsutvalgets leder Masud Gharahkhani da han la fram utvalgets innstilling onsdag ettermiddag. Del to, som handler om integreringsdelen, vil bli lagt fram innen 1. oktober.

Arbeiderparti-utvalget foreslår å styrke første asylland-prinsippet og henvise asylsøkere tilbake til det første trygge landet. Norge bør jobbe for flere avtaler som den mellom EU og Tyrkia, foreslår det enstemmige utvalget.

Solidaritetspott

Prinsippet om å hjelpe flere i nærområdene, har ført til et forslag om en såkalt solidaritetspott på 5 milliarder kroner. Dette er penger som allerede finnes i systemet.

Pengene til «solidaritetspotten» skal dels hentes fra den generelle veksten i bistandsbudsjettet, dels ved det som blir frigjort ved færre asylankomster og bistandsmidler brukt i Norge, og dels «ved en kritisk og kompetent gjennomgang» av alle deler av dagens totale bistandsbudsjett.

Videre heter det at arbeidet i nærområdene skal forankres hos FNs høykommissær for flyktninger, som Ap-utvalget mener må styrkes både økonomisk og med ekspertise.

Flere kvoteflyktninger

Utvalget går videre inn for å øke antall kvoteflyktninger til Norge. Asylankomster, familiegjenforening og antall kvoteflyktninger skal sees i sammenheng. Antallet skal settes på bakgrunn av forhandlinger mellom regjeringen og kommunene.

Aps migrasjonsutvalg åpner også for å behandle asylsøknader i tredjeland utenfor EU, forutsatt at det kommer i stand en avtale på nordisk eller europeisk nivå. Utvalget legger til grunn at internasjonale konvensjoner og asylsøkernes rettssikkerhet ivaretas i et slikt regime.

Målet er å redusere omfanget av migranter som legger ut på en livsfarlig reise over til Europa og i tillegg frigjøre ressurser for økt humanitær bistand og kvoteflyktninger, heter det i forslaget.

ID-krav

Ap-utvalget mener videre at en mer rettferdig asylordning vil bidra til færre asylsøkere ved grensen.

Alle kvoteflyktninger skal ha avklart eventuelle familiegjenforeninger før ankomst til Norge.

Kravene til avklart identitet skal styrkes, slik at det blir det samme identitetskravene for å få permanent opphold som det som kreves for å få statsborgerskap.

Utvalget har i nær ett år jobbet med å meisle ut en ny innvandrings- og integreringspolitikk for partiet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fikk nok av å se «glattceller bli solgt over takst» – dro på visning i flytende bolig
– Kan fungere som dame- eller herremagnet, sier Ivar Fredrik Mølmen (28).
01:47 Min
Publisert: