Valgresultatet er klart og ekspertene er ikke i tvil om at Ap er den store taperen. En rekke Ap-veteraner DN har vært i kontakt med er skuffet, men ikke sikre på hvorfor det gikk galt.

Aps Trond Giske forlater Folkets Hus. - Dette er for dårlig, sier nestlederen.
Aps Trond Giske forlater Folkets Hus. - Dette er for dårlig, sier nestlederen. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Dette er for dårlig for vårt vedkommende. Men jeg forstår ikke hva som er grunnen til at vi går så mye tilbake, sier tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen.

KrF-frieri

Tidligere fiskeriminister og nåværende stortingsrepresentant Lisbeth Berg Hansen er ferdig på Stortinget etter valget. Hun har blant annet vært i Finanskomiteen i de siste fire årene.

– Noen trekker frem saker som sentrumsfrieri og skatteøkning som grunner til nedgangen. Hva tror du?

– Det er vanskelig å si grunnen, jeg er ikke ekspert på retorikk eller annet. Men det kan jo se ut som litt av det du kan kalle frieriet til KrF som til de grader var møtt med døren i fleisen like før valget, har gjort at delvis SV og Senterpartiet har gått frem. Selv om Sps fremgang mest handler om sentrum-periferi-saken, sier Hansen.

– Kommet i skyggen

Svein Roald Hansen har vært stortingsrepresentant og ordfører og politisk rådgiver for Gro Harlem Brundtland. Han sier at det er vanskelig for Arbeiderpartiet å gjøre et godt valg når både Senterpartiet og SV går frem.

Ap leder Jonas Gahr Støre innrømmer valgnederlaget på Folkets Hus. Ap veteraner skjønner ikke hva som gikk galt. Fra venstre: Trond Giske, Thorbjørn Berntsen, isbeth Berg-Hansen, Svein Roald Hansen og Knut Storberget.
Ap leder Jonas Gahr Støre innrømmer valgnederlaget på Folkets Hus. Ap veteraner skjønner ikke hva som gikk galt. Fra venstre: Trond Giske, Thorbjørn Berntsen, isbeth Berg-Hansen, Svein Roald Hansen og Knut Storberget. (Foto: Aleksander Nordahl)

Det har vært vanskelig å få frem politikken i valgkampen, ifølge Hansen.

– Jeg har følelsen av at det har vært svært vanskelig å nå gjennom med politiske saker i denne valgkampen, og at de har kommet i skyggen av galluptall og hvem som skal jobbe med hvem, sier han.

Knut Storberget er ferdig på Stortinget i denne omgang. Han stiller ikke til nyvalg, men skjønner heller ikke hvorfor det går galt.

– Både grasrot og ledelse har gjort en veldig god valgkamp. Det har ikke gitt resultatet vi ønsket oss, sier Storberget.

Støtter Støre

Det har vært en krevende valgkamp for Arbeiderpartiet, som i løpet av valgkampen har mistet 139.000 velgere. Det er blitt pekt på en rekke grunner for tilbakegangen. Industriarbeider Oddbjørn Johannessen fra Ap-bastionen Hedmark, fortalte i slutten av august til DN at partileder Jonas Gahr Støres frieri til Venstre og KrF var sjokkerende for mange. Forslaget om å heve skattene med inntil 15 milliarder kroner har også vært omstridt.

AUF-leder Mani Hussaini og generalsekretær Renate Tårnes tok resultatet tungt på Arbeiderpartiets valgvake. – Det er selvfølgelig skuffende å se resultatet, og vi kan ikke være fornøyd der vi er nå, skriver Tårnes i en tekstmelding til DN.
AUF-leder Mani Hussaini og generalsekretær Renate Tårnes tok resultatet tungt på Arbeiderpartiets valgvake. – Det er selvfølgelig skuffende å se resultatet, og vi kan ikke være fornøyd der vi er nå, skriver Tårnes i en tekstmelding til DN. (Foto: Aleksander Nordahl)

Partiveteranene DN har snakket med støtter imidlertid partilederen.

– Støre har gjort en kjempeinnsats og han har vært utsatt for mye dritt. Det synes jeg har vært fryktelig stygt, sier Thorbjørn Berntsen.

Ærlig evaluering

– Evalueringen av ledelse skal ikke jeg gjøre, sier Lisbeth Berg Hansen.

Stortingsrepresentant og tidligere statsråd Rigmor Aasrud lover en ærlig evaluering av valgkampen.

– Det er for tidlig å være sikker på hva som bidrar til valgresultatet. Vi er en partiorganisasjon som pleier å være ærlig når vi evaluerer valget, og det vil vi være også i år, sier hun. (Vilkår)

Valgnattens ansikter: Se gleden og skuffelsen når Høyre og Arbeiderpartiet får valgresultatet
02:52
Publisert: