Arbeiderpartiet slakter nå regjeringens lovforslag om bolighandel (avhendingsloven) og foreslår å sende den i retur.

– Lovforslaget er rett og slett skremmende dårlig, sier boligpolitisk talsperson for Ap Siri Gåsemyr Staalesen i en pressemelding.

Høyreregjeringen har lagt frem forslag om endringer i avhendingsloven, loven som regulerer kjøp og salg av brukte boliger.

Dette var vekket store diskusjoner, der DN nylig også skrev om Eiendom Norge og eksperter som går hardt ut mot regjeringens endringsforslag.

Kritikken går i hovedsak på at selger får urettferdig mye ansvar og risiko ved salg av bolig.

Ap slenger seg nå på bølgen.

– Dette lovforslaget er rett og slett skremmende dårlig. Forslagene ble karakterisert som «skrivebordsforslag» og det kom tunge faglige innvendinger under høringen. Altfor dårlig utredning, muligheter for mange utilsiktede virkninger som ikke er redegjort godt for og store muligheter for at lovendringene vil føre til mer konflikt ved kjøp og salg av boliger er bare noen av innspillene, sier Staalesen.

Vil sende det tilbake til regjeringen

Videre understreker Staalesen at det er uforsvarlig for Stortinget å behandle et lovforslag på så dårlig grunnlag.

– Jeg ser derfor ingen annen mulighet enn å foreslå at saken sendes tilbake til regjeringen med noen klare bestillinger om viktige forbedringer, sier Staalesen.

Staalesen påpeker at boligkjøp for de aller fleste er den største enkelttransaksjonen vi gjør i løpet av livet.

– Da må vi som lovgivere være helt sikre på at endringene som gjøres, ikke gir mer usikkerhet og konflikt rundt kjøp og salg av bolig, sier hun og oppramser:

  • Se på konsekvensene av 10.000-kroners grensen ved mangler
  • Gjøre en bedre vurdering av nulltoleransegrensen på arealavvik
  • Sette ned et lovutvalg som ser på endringer i avhendingsloven i sammenheng med eierseksjonsloven og borettslagsloven.
  • Gi en skikkelig vurdering av om eventuelle forsikringsordninger kan bidra til mindre konflikt ved boligtransaksjoner

Wara kjøper ikke kritikken

Justisminister Tor Mikkel Wara har tidligere kommentert kritikken overfor DN.

– Denne kritikken kjøper jeg ikke. Disse lovendringene skal bidra til en tryggere bolighandel med større forutsigbarhet og et bedre informasjonsgrunnlag. Jeg kan derfor berolige alle med at det ikke er aktuelt å trekke proposisjonen, skriver justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) i en epost til DN.

Han mener lovforslaget hverken er forhastet eller selgerfiendtlig, og viser til at en offentlig utredning fra 2009, «Tilstandsrapport ved salg av bolig», var på høring senest i årsskiftet mellom 2017 og 2018.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik sa Norwegian-sjef Bjørn Kjos unnskyld på Twitter
01:17
Publisert: